Andreas Bach Aaen Innovation og Open Source

17. april, 2007

Den rene vare

Filed under: linux,ophavsret — andreas @ 21:19

Lørdag d. 31. marts var Richard M. Stallman på besøg i Danmark. Han holdt to foredrag. Det første var arrangeret af PROSA og det andet af DTU-LUG. Jeg ville egentlig have været af sted for at overvære arrangementerne, der i øvrigt begge var gratis, men kunne ikke få det til at hænge sammen med familien. Skaden var dog ikke værre end, at jeg rent faktisk har mødt Richard M. Stallman for en håndfuld år siden, da han var på visit i Odense. Jeg forventede ikke, at han havde rykket sig en tomme rent holdningsmæssigt. De store linjer ville også være præcis  lige som for 7 år siden. Jeg fik ret.

Foredragene blev optaget på video, og kan hentes fra dotsrc. Jeg har fået set det meste. Første foredrag omkring Fri Software er var stort set en kopi af foredraget jeg var til for 7 år siden. Definationen på Free Software har jo ikke ændret sig. Der er en ny version af GPL på vej – og den fik et par ord med på vejen til sidst i foredraget. Så spol bare frem og hør sidste del hvis du allerede ved hvad Free Software er. Foredraget har dog den kvalitet, at det også vil kunne forstås af folk, der ikke ved noget om software. Politikere for eksempel.

Richard M. Stallman er ikke blevet mindre med årene. Han er en udmærket taler, men han har ikke noget charmerende ydre. Det er ikke ham der kommer til at overtale politikere til at tage et nyt standpunkt. Det passer godt i tråd med, at orakler i både litteraturen og i film typisk er en grim gammel kone. Indholdet tæller med det ydre er bevidst nedtonet. Det befriende ved Richard M. Stallman er han er gennemført idealist. Det er godt med den slags pejlemærker. I vores pragmatiske verden kan vi ikke følge dem hele tiden, men det er rart, at vide hvor vi selv er ved en gang i mellem, at kigge op og orientere os efter pejlemærkerne.

Det andet foredrag fra DTU om softwarepatenter var mere spændende. Der var både analogier der kan forstås af menig mand og der var referencer til konkrete eksempler på at softwarepatentsystemet ikke fungerer fornuftigt samt at det har skadet Free Software. Se dette foredrag hvis du kun har tid til at se de ene af dem.

Rent teknisk er optagelserne foredragene glimrende efterbehandlet. De lider dog under, at baggrunden i begge tilfælde er meget rodet. Men som sagt det er Yoda der fortæller og ikke den pæne unge Luke Skywalker.

1 kommentar »

  1. Jeg tror desværre at rigtigt mange GNU/Linux-brugere kun har et overfladisk kendskab til RMS, GNU og filosofien bag fri software.

    Så jeg vil opfordre alle der ikke allerede har hørt en af RMS’ taler om fri software i sin helhed til at se foredraget for at få hele argumentationen. Også selvom man mener at vide lidt om hvad fri software går ud på – og særligt hvis man er en af dem der mener at RMS er en irrationel fanatiker som ikke bør tages alvorligt.

    Kommentar by cb400f — 18. april, 2007 @ 9:22

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress