Andreas Bach Aaen Innovation og Open Source

17. november, 2008

Linux bryder x86 monopolet

Filed under: småsnak — andreas @ 7:00

Asus så helt rigtigt, da de kastede sig over sub-laptopmarkedet i Europa og USA. Linux blev brugt som skohorn for at få prisen ned. Det skulle efter sigenden være til en pris af ca. 4$ pr. laptop for at få en tilpasset Linux dertil. Microsoft måtte dumpe prisen på Windows XP til sub-laptops og dermed underminere markedet for deres Windows Vista produkt. Asus skulle vist nok sælge omkring 70% af deres Asus EEE PC’er med Microsoft Windows. Det efterlader stadig et ikke uvæsenligt marked på 30% til Linux. Også andre producenter har turdet kaste sig over en Linux satsning på sub-laptop markedet.

En nylig annoncering fra Ubuntu og ARM vil sikkert føre til endnu billigere sub-laptop. Ubuntu vil snart udkomme i en ARM udgave. Linux har ingen problemer med at køre på ARM platformen. ARM processorerme har dog lige knapt nok været hurtige nok til sub-laptops, men den tid er forbi. Marvell kan f.eks. levere dual core gigahertz ARM processorer. ARM processorerne vil være en rigtig god nyhed at få ind på sub-laptop markedet, da de er langt mindre strømhungrende end tilsvarende x86 processorer lige meget om de kommer fra Intel, AMD eller VIA.  Mindre strømforbrug vil først og fremmest betyde, at der kan bruges et mindre batteri og samme lange forbrugstid kan bibeholdes. Et mindre batteri betyder ikke blot mindre væt men også ikke mindst mindre pris. ARM og alle deres licentorer kan givet vis også levere billigere chips end x86 fra Intel, AMD og VIA. Så mon ikke prisen på sub-laptops er på vej endnu længere ned.

Prøv at sammenligne en prisen på en sub-laptop og en  DVD-afspiller til bilen. DVD-afspiller til bilen koster ca. 1000 kr. og sub-laptoppen mindst det dobbelte. Mon ikke de to 7″ skærme til DVD-afspilleren koster ca. det samme som en lidt bedre 9″ til sub-laptoppen. Laptoppen har derud over et tastatur DVD-afspilleren en fjernbetjening. De bidrager sikkert hver især sikkert mindre end 50 kr til prisen. Grafikchippen i de to er sikkert ca. lige dyre. Nej det der gør sub-laptoppen dyrere er: CPU, RAM, (flash-)disk og batteri. Så hvis et skift til ARM kan betyde billigere CPU og billigere batteri, så vil sub-laptoppen komme to skridt tættere på prisen på en DVD-afspiller til bilen.

Alt i alt kan dette blive endnu en fordel for Linux. Microsoft kan sikkert lokke en Windows CE på ARM, men den vil ikke kunne give dem samme fordel som Window XP på x86 har frem for Ubuntu på en valgfri arkitektur. For mig som forbruger vil alt dette betyd: billigere sub-laptops uden kølende blæserem en lavere vægt og længere batterilevetid. De 30% markedandel til Linux i dette niciemarked vil givet vis vokse.

Powered by WordPress