Andreas Bach Aaen Innovation og Open Source

21. april, 2008

Mythtv 0.21

Filed under: hardware,linux,småsnak — andreas @ 22:00

Mythtv

Hurra. Så fik jeg Mythtv i version 0.21 til at spille. En ny funktionalitet, som jeg har ventet på længe er kommet til. Man kan optage flere programmer samtidigt med samme tuner. Dette kan selvfølgelig kun lade sig gøre fordi, der her er tale om digitalt tv nærmere betegnet DVB-T og at de kanaler, som jeg er intereseret i findes i samme multiplex. Indtil videre så udsendes alle de danske DVB-T kanaler i samme multiplex. Tuneren skal altså indstilles på samme frekvens og så blot klippe de bit ud af bitstrømmen, som hører til den eller de ønskede kanaler.

For mit vedkommende var det også spændende om min miniserver, en Buffalo Linkstation med 500 GB disk, kunne klare dette ekstra pres. Indtil videre ser det ud til, at det kan den godt. Ganske fornemt for en maskine til 1500 kr. Oversættelsen af Mythtv til armel arkitekturen gik rimeligt smertefrit. En enkelt fejl i en Makefil og to filer, som gcc døde på af enten hukommelsesmangel eller interne compilerfejl. Løsningen var at sætte optimeringsniveauet ned for disse to filer. Ganske overkommeligt at rapportere upstream. Faktisk, så fik jeg lokket Christian Marillat, der er hovedkræften bag debian-multimedia.org, til ikke blot at rette fejlene, men også at begynde på at supportere armel arkitekturen. Så slut med at kompilere selv på en sløv maksine. Nu kan mythtv backenden til din NAS hentes med “apt-get install mythtv-backend”. Enkelt og genialt.

14. april, 2008

AMD eller Intel grafikchip?

Filed under: hardware,linux — andreas @ 0:44

Da jeg for 4 år siden sidst købte ny PC valgte jeg bevidst at købe Intel frem for AMD. Dermed sikrede jeg mig, at grafikkortet på PCen var ordenligt supporteret med Open Source drivere. Ganske vist kunne jeg sikkert have fået lidt mere CPU-kraft for pengene ved at vælge AMD på daværende tidspunkt, men supporten for den software jeg ville køre på maskine var afgørende.

Denne gang gik jeg efter en tynd klient. På dette marked er det VIA og AMD, der er de dominerende spillere. Ingen af dem har været fantastisk gode til at levere ordenlige drivere eller specifikationer til deres grafikchips, så Linux kan blive ordenligt supporteret. De har begge lovet mere end de har kunnet levere. Nå men den HP t5735, som jeg endte med at købe, den er altså AMD baseret. Det er en af de føste integrerede chips fra AMDs side, der er baseret på ATIs design. ATI har ikke været ret åbne, men AMD har for nyligt åbnet en del op for posen med at udlevere specifikationer, hvilket de fortalte om ved FOSDEM fo nyligt. Faktisk viste det sig, at den driver jeg havde brug for hed radeonhd, og den også havde rod i AMDs nye åbenthed. Egentlig er det hele to drivere, der burde supportere mit grafikkort, men RadeonHD var det bedst virkende valg for mig. Desværre var der endnu ikke support for XV extensionen til X.org, så videoafspilning og især skalering kører ikke hurtigt nok endnu. Men det skal nok komme. Faktisk er jeg imponeret over hvor hurtigt kortet er selv uden accelerering. Der er selvfølgeligt også sket noget på den front i de forløbne fire år.

6. april, 2008

x86_64 er ikke mainsteam

Filed under: hardware,linux — andreas @ 23:40

HP t5735

Jeg vil tro, at langt de fleste PCere i dag sælges med understøttelse af AMDs x86_64 arkitektur. Softwaremarkedet har dog ikke flyttet sig endnu. Min nye HP t5735 tynde klient er ganske vist en 64 bits maskine, men den Debian 4.0 installation, der er preinstalleret, det er en 32 bits udgave af Debian. Suk hvor usselt. Nå men det skulle da ikke afholde mig fra, at installeret en 64 bits udgave på en USB-stick. Det virker bare perfekt. Lige indtil jeg kommer til at skulle installere et par closed source plugins til Iceweasel (Debians ikke-varemærkenavn for Firefox). Lidt for mange steder på internettet fungerer ikke lige uden Macromedias Flash. De har så ikke lige gidet at kompilere en x86_64 udgave til Linux. SUK. Nå men nu har jeg jo lige været til FOSDEM, og hørte der om gnash. Altså en fri implementation af Macromedias Flash. Dette måtte prøves. Frem med apt-get – og så var den på plads. Nogle ganske få ting kom til at virke. Youtube.com kom stort set til at virke og dat sammen gælder Danmarks Radios update. Fint nok. Så var det lige Suns Java plugin. Fedt nok Sun har lavet x86_64 udgave af Java, men ikke lige en plugin til Firefox. SUK. Nå ja, der findes jo frie implementationer af Java, så som GJC. Der er bare lige det men, at implementationen slet ikke er konplet nok – især ikke til at trække min homebanking. SUK. Faktisk prøvede jeg lige nyeste version af Ubuntu af på en anden usb-stick og installerede Icedtea. IcedTea er baseret på den del af JDK, som Sun har frigivet som fri kildekode. Sun har købt kode ind fra andre leverandører, og har derfor ikke været i stand til at frigive hele koden for JDK. Nå men om ikke andet IcedTea er nok den mest komplette frie version af Java, der kan opdrives. Hvordan klarer den en typisk dansk homebankingløsning fra SDC?  Ikke for godt desværre. Første problem er at SDC ikke har noget rodcertifikat installeret i Iceweasel/Firefox, som standard. Normalt skal man så blot acceptere SDC’s certifikat, før man kommer videre i processen, men knapperne til at acceptere certifikatet var åbenbart ikke implementerede i IcedTea endnu. Så, der er stadig ikke nogen Javabaseret homebankingløsning med en fri klient. Øv.

Så lige nu er der kun den bøvlede løsning, at installere en 32 bits udgave af Firefox og køre den med 32bits plugins inklusive Suns closed source Java og Macromedia closed source Flash, hvis man vil kunne læse de internetsider, som Microsoft Windows brugere kan.

Powered by WordPress