Andreas Bach Aaen Innovation og Open Source

19. juni, 2009

CD’er er yt. CD’en længe leve.

Filed under: IT-politik,ophavsret — andreas @ 11:42

CD stabler

Den største opgave ved at lægge mit musiksystem om til et digitalt system, var at få hele min CD samling rippet og lagt ind på min NAS harddisk. De viste CD stabler plus en 12-13 stykker mere endte med at fylde ca. 66 GB på harddisken i tabsfrit flac format. Det er jo kun et mindre hjørne på en disk på 500 GB. 1 TB diske er jo også blevet hverdagskost sidenhen, så det er bestemt muligt at håndtere. Billedet overfor giver også en ide om hvorfor man ikke laver backup til CD-R længere. 66 GB, det er jo lige før man kan få USB-sticks i den størrelse. 64 GB kan fås til under 1000 kr.

Det er ganske lovligt selv at rippe sine CDer og lægge dem ind på harddisken, men man må bare ikke få hjælp til det. Så hvis man er spastisk lammet og har fået bevilget stemmestyret mediacenter til afspilning af CD og DVDer, så må man ikke få hjælp til at lægge CDer og DVDerne ind i systemet. Sikkert ikke særlig nemt, hvis man er spastisk lammet. KODA har dog medvilligiet i at være så fleksible, at de vil give handikappede lov til dette i en forsøgsperiode. Temmeligt langt ude. reglerne om fremmed hjælp til kopiering har ellert typisk været overtrådt, når et kopicenter har haft lærebøger stående på en hylde og har kopieret dem til studerende for betaling.  Der har været sager af denne type for nogle år siden. Man må sige, at der i disse tilfælde er tale om organiseret kopiering, hvor der vil bliver solgt færre originale kopier. Dette er jo ikke ligefrem tilfældet med handikappet, der gerne vil have signe egne indkøbte CDer og DVDer kopieret ind på harddisken. Intet tab for kunstnere og pladeselskaber. HIFI butikken stremtech Aps har også leget med tanken om at lave en ripping service, men har måttet opgive pga. de stive regler. Det ville da ellers være rimeligt, med en sådan forretningsmulighed. Helt på linje med markedet for overspilning af smalfilm til VHS eller DVD.

Nu er der ikke engang  mulighed for at genkøbe CDerne over nettet i samme kvalitet. Det meste af den musik, der sælges over internettet er i mp3 format eller lignende. Disse tabsgivende formater er sikkert fint til den bærbare mp3-afspiller, men det dur ikke til HIFI-anlæget. Her er et tabsfrit format som f.eks. flac, at foretrække. Men vil du have din musik i flac-format, ja så må du købe CDer frem for at købe rene digitale produkter over internettet.

Pladebranchen har lige tjent godt på mig. Min gamle kasettebåndoptager er sammenbygget med min forstærker, der er gået i udu på den ene stereokanal. Men hvad skal jeg med FM-radio, CD afspiller og kasettebåndoptager, når jeg kan nøjes med en volumenknap og en digital medieafspiller? De 40 gamle kasettebånd kan stort set udskiftes til nyindkøbte CDer for ca. 1500 kr. Dette giver ikke megen rum til en reperation eller en ny kasettebåndoptager. CDerne skal selvfølgelig kun bruges een gang før de sendes til arkivet. Musikken lever på min harddisk. Så CD’er er yt. tabsfrit flac format er fremtiden. CD’en længe leve.

12. juni, 2009

Linux og vellyd

Filed under: hardware,linux — andreas @ 0:57

logitech squeezebox receiver

For et par uger siden faldt jeg over et tilbud hos Elgiganten på Logitech Squeezebox Duet.Squeezebox er en serie af netværkmedieafspillere. De kan afspille lyd og ikke billeder, så det handler om internetradio, forskellige internet musikudbydere og ikke mindst ens egen lyd samling rippet fra f.eks. CD. Logitech har købt sig til denne produktserie. De foregående produkter blevet lavet og solgt under navnet Slimdevices. Logitech har dog kunnet tilføje en del – og et produkt som netop denne Squeezebox duet løsning virker klart som et produkt, der er blevet løftet af at blive købt ind i en stor koncern. Duet består af en afspillerenhed med kun en enkelt knap på fronten og så en fjernbetjening, der i teknik minder lidt om en forvokset mobiltelefon. Med fjernbetjeningen følger en laderstand, som Logitech lige burde sende en tur forbi ingeniørafdelingen igen efter turen i designlokalet. Med mindre man sætter noget i klemme bag til, så står fjernbetjeningen ikke lodret nok til at de to ladespyd får forbindelse. SUK. Det er simplethen en ommer. Men bortset fra dette, så er designet helt i orden. Indpakningen var også designet til at give indtryk at et kvalitetsprodukt.

Elgiganten havde dumpet prisen til 1700 kr. Jeg har snakket med en andet logitech distributør, som mente, at det var parallelimport. Bestemt ikke noget, der passede ham godt, at Elgiganten solgte til lavere priser end han kunne købe ind til hos Logitech. Specielt ikke når de havde svært ved at levere. Det var også hvad jeg oplevede. I den butik jeg valgte have de fået 4 styks hjem og de var solgt på under en time. Ikke særligt imponerende, når det var et tilbud, der skulle køre i 2 uger. Så jeg måtte bestille den hjem og vente et par uger på levering. Elgiganten har sikket lavere avancer end typiske HIFI butikker, som også fører Logitech Squeezebox serien. HIFI-klubben har ført dem og vil måske føre dem igen senere. Lige nu satser de på en af konkurrenterne nemlig Sonos. Det er et mere lukket system, som så givet vis er nemmere at få til at fungere for hr. og fru Jensen. Har man en lille smule IT kundskab, så vil jeg pege på Logitech. De to får nu ikke lov til at være alene på scenen, også Cisco/Linksys vil gerne være med. B&O har haft multirums systemer i masser af år, men det virker som om de er gået i selvsving over DRM og lukkethed. Logitech Squeezebox er temmelig åben via dens historie. Hele serverdelen er GPL licenseret og først og fremmest skrevet i perl.

Det meste af softwaren er Open Source og Linux er selvfølgelig understøttet også officielt. Her snakker vi ikke kun om x86 Linux, men Linux generelt. faktisk kræves der blot en nyere perl installeret. Så det lykkedes mig at få den tilhørende serversoftware installeret på min Buffalo Linkstation NAS, der kører Debian unstable på en arm arkitektur.Dog var det noget bøvlet at få alle perl modulerne i de rette versioner for debians pakkesystem går lidt på tværs af CPAN modulerne. Men med kildekoden i hånden kan meget lade sig gøre. Der findes dog andre NAS’er der er mere direkte supporteret.

logitech squeezebox controller

Også controlleren kører Linux. Man kan fra en undermenu slå ssh til, så man kan logge ind på den remote.Remoten er ikke overraskende baseret på en arm core. Den har 64 MB ram og NAND flash på 64MiB. Remoten kan også bruges til musikafspilning. Der er mulighed for at sætte SD-flash kort i den og dermed måske bruge den til bærbar musikafspiller – hvis ellers WIFI delen kan slået fra for at få batterilevetiden op. Det eneste der manger er en mikrofon, for i givet fald kunne den blive en fin WiFi SIP telefon. En simplel hardware-modifikation burde kunne klare det. Infrarød diode er der også, så den kan hackes til at være almindelig infrarød fjenbetjening til de fleste eksisternde analoge musikanlæg.
logitech squuzebox boom

Et par uger senere valgte Elgiganten så at køre tilbud på Logitech Squeezebox Boom, som jeg også puttede i kurven. Det korte af det lange er, at jeg nu har streamet musik i stuen og i køkkenet. Musikken kan synkroniseres, så samme musik kan høres i begge rum og en helhedsfornemmelse kan opnår når kan går fra det ene rum til det andet. Fjernstyring kan ske fra controlleren (fjernbetjening med WIFI og skærm) og fra Boom-boksen (gettoblaster udseende).
Boom-boksen har Peter Toft lovet at anmelde for noget tid siden på version2.dk, men det har vi vist til gode endnu. Jeg kan måske råde lidt bod på det her. Boom virker lige ud af boksen og jeg benytter den internet radio hvor jeg hører P1, P3, DR Hit og DR Oline – dog mindst P3, da det er anstrengende at høre på værter, der gør en dyd ud af at være uvidende. Som det kan ses af billedet, så ankommer Boom med en usædvanlig grim sort boks. Strømforsyninger kan altså laves langt mindre og pænere nu til dags. Den burde være indbygget. Menuerne er logisk opbyggede. Dog skal man lige vænne sig til, at den store runde knap ikke kun er til volumenkontrol. den er stor set til alt. 6 styks knapper til direkte valg af favoritter er også en super ide.

Alt i alt er det super fedt med en musikløsning til flere rum, der benytter standard systemer så som WiFi og på serversiden kun kræver perl.  Skønhedsfejlene er klart til at lave med især når man tænker på hvor meget mindre dette system koster end f.eks. et B&O system.

Powered by WordPress