Andreas Bach Aaen Innovation og Open Source

12. juni, 2009

Linux og vellyd

Filed under: hardware,linux — andreas @ 0:57

logitech squeezebox receiver

For et par uger siden faldt jeg over et tilbud hos Elgiganten på Logitech Squeezebox Duet.Squeezebox er en serie af netværkmedieafspillere. De kan afspille lyd og ikke billeder, så det handler om internetradio, forskellige internet musikudbydere og ikke mindst ens egen lyd samling rippet fra f.eks. CD. Logitech har købt sig til denne produktserie. De foregående produkter blevet lavet og solgt under navnet Slimdevices. Logitech har dog kunnet tilføje en del – og et produkt som netop denne Squeezebox duet løsning virker klart som et produkt, der er blevet løftet af at blive købt ind i en stor koncern. Duet består af en afspillerenhed med kun en enkelt knap på fronten og så en fjernbetjening, der i teknik minder lidt om en forvokset mobiltelefon. Med fjernbetjeningen følger en laderstand, som Logitech lige burde sende en tur forbi ingeniørafdelingen igen efter turen i designlokalet. Med mindre man sætter noget i klemme bag til, så står fjernbetjeningen ikke lodret nok til at de to ladespyd får forbindelse. SUK. Det er simplethen en ommer. Men bortset fra dette, så er designet helt i orden. Indpakningen var også designet til at give indtryk at et kvalitetsprodukt.

Elgiganten havde dumpet prisen til 1700 kr. Jeg har snakket med en andet logitech distributør, som mente, at det var parallelimport. Bestemt ikke noget, der passede ham godt, at Elgiganten solgte til lavere priser end han kunne købe ind til hos Logitech. Specielt ikke når de havde svært ved at levere. Det var også hvad jeg oplevede. I den butik jeg valgte have de fået 4 styks hjem og de var solgt på under en time. Ikke særligt imponerende, når det var et tilbud, der skulle køre i 2 uger. Så jeg måtte bestille den hjem og vente et par uger på levering. Elgiganten har sikket lavere avancer end typiske HIFI butikker, som også fører Logitech Squeezebox serien. HIFI-klubben har ført dem og vil måske føre dem igen senere. Lige nu satser de på en af konkurrenterne nemlig Sonos. Det er et mere lukket system, som så givet vis er nemmere at få til at fungere for hr. og fru Jensen. Har man en lille smule IT kundskab, så vil jeg pege på Logitech. De to får nu ikke lov til at være alene på scenen, også Cisco/Linksys vil gerne være med. B&O har haft multirums systemer i masser af år, men det virker som om de er gået i selvsving over DRM og lukkethed. Logitech Squeezebox er temmelig åben via dens historie. Hele serverdelen er GPL licenseret og først og fremmest skrevet i perl.

Det meste af softwaren er Open Source og Linux er selvfølgelig understøttet også officielt. Her snakker vi ikke kun om x86 Linux, men Linux generelt. faktisk kræves der blot en nyere perl installeret. Så det lykkedes mig at få den tilhørende serversoftware installeret på min Buffalo Linkstation NAS, der kører Debian unstable på en arm arkitektur.Dog var det noget bøvlet at få alle perl modulerne i de rette versioner for debians pakkesystem går lidt på tværs af CPAN modulerne. Men med kildekoden i hånden kan meget lade sig gøre. Der findes dog andre NAS’er der er mere direkte supporteret.

logitech squeezebox controller

Også controlleren kører Linux. Man kan fra en undermenu slå ssh til, så man kan logge ind på den remote.Remoten er ikke overraskende baseret på en arm core. Den har 64 MB ram og NAND flash på 64MiB. Remoten kan også bruges til musikafspilning. Der er mulighed for at sætte SD-flash kort i den og dermed måske bruge den til bærbar musikafspiller – hvis ellers WIFI delen kan slået fra for at få batterilevetiden op. Det eneste der manger er en mikrofon, for i givet fald kunne den blive en fin WiFi SIP telefon. En simplel hardware-modifikation burde kunne klare det. Infrarød diode er der også, så den kan hackes til at være almindelig infrarød fjenbetjening til de fleste eksisternde analoge musikanlæg.
logitech squuzebox boom

Et par uger senere valgte Elgiganten så at køre tilbud på Logitech Squeezebox Boom, som jeg også puttede i kurven. Det korte af det lange er, at jeg nu har streamet musik i stuen og i køkkenet. Musikken kan synkroniseres, så samme musik kan høres i begge rum og en helhedsfornemmelse kan opnår når kan går fra det ene rum til det andet. Fjernstyring kan ske fra controlleren (fjernbetjening med WIFI og skærm) og fra Boom-boksen (gettoblaster udseende).
Boom-boksen har Peter Toft lovet at anmelde for noget tid siden på version2.dk, men det har vi vist til gode endnu. Jeg kan måske råde lidt bod på det her. Boom virker lige ud af boksen og jeg benytter den internet radio hvor jeg hører P1, P3, DR Hit og DR Oline – dog mindst P3, da det er anstrengende at høre på værter, der gør en dyd ud af at være uvidende. Som det kan ses af billedet, så ankommer Boom med en usædvanlig grim sort boks. Strømforsyninger kan altså laves langt mindre og pænere nu til dags. Den burde være indbygget. Menuerne er logisk opbyggede. Dog skal man lige vænne sig til, at den store runde knap ikke kun er til volumenkontrol. den er stor set til alt. 6 styks knapper til direkte valg af favoritter er også en super ide.

Alt i alt er det super fedt med en musikløsning til flere rum, der benytter standard systemer så som WiFi og på serversiden kun kræver perl.  Skønhedsfejlene er klart til at lave med især når man tænker på hvor meget mindre dette system koster end f.eks. et B&O system.

4 Comments »

 1. Jeg købte også en Squeeze Box Duet for nogle uger siden, dog til en lidt anden pris:( Mht. laderen troede jeg egentlig blot at jeg havde været utrolig uheldig, for jeg har akkurat samme problem som dig. Jeg har fikset det ved at lime en lille plastik plade under bagkanden af holderen, så fjernbetjeningen får en mere lodret stilling i laderen. Udover det er min største anke at man skal rescanne hele sin samling for at Squeezecenter opdaterer cover art, man kan ikke nøjse med en simpel update. Endelig venter jeg stadig på en Android app til at fjernbetjene det hele med. På trods af de små fejl er det helt klart en løsning jeg kan anbefale.

  Kommentar by Sune Kloppenborg Jeppesen — 12. juni, 2009 @ 11:00

 2. Jeg har lavet nogenlunde samme rettelse til laderen til controlleren. Jeg havde en ekstra gummidup tilovers fra da vi lavede køkken for nogle år siden. Den fylder ca. 1 mm, men en dup på 0.5 mm af et glat materiale ville være bedre.
  Ja coverart bliver ikke opdateret uden, at man skal recsanne hele musikbiblioteket. Det tager ca. 45 minutter med den sløve server som jeg har valgt at bruge og de 66 GB musik, der skal søges igennem. Det er dog ikke umuligt, at dette bliver fikset i en senere version af server softwaren. Softwareudviklingen er i alt fald ikke gået i stå – og med et aktivt community og Open Source kode, så havner vi ikke i samme kedelige situation, som dem der købte fejlfyldte DVD/netværksafspillere fra danske Kiss Technology.

  Kommentar by andreas — 12. juni, 2009 @ 11:44

 3. Jeg har gennem en årrække haft en Squeezebox Duet og det har fungeret 99% problemfrit.
  Jeg har ikke de omtalte problemer med laderen, den lader hver gang og med det samme man sætter den i (Controlleren siger sådan en lille Win95-agtig lyd når den lader).

  Mit eneste proglem er at lige netop på P3 (netradio) kan den nogen gange have svært ved at afspille når den kører wireless. Den står simphelthen og buffere streamen og kommer aldrig dertil hvor den vil spille. Pudsigt.
  Men nu har jeg jo GBit LAN i huset, så det blev hurtigt løst 😉

  Jeg skal netop til at bestille en Squeezebox Boom i ElGiganten til 1500,- er det en dårlig ide?

  Kommentar by Esben Rasmussen — 11. juli, 2009 @ 8:43

 4. Jeg har købt en Squeezebox Duet nummer to. Her har jeg ikke haft problemer med laderen. Netradioproblemer og wifi har jeg heller ikke været ude i. Generelt, så bliver mit WIFI setup ikke generet af naboer, der lige har valgt den samme frekvens. Hvis jeg er super heldig, så kan jeg se to naboer, der bruger WIFI – og som regel kun en enkelt. Jeg har dog også skiftet til gigabit ethernet, så WIFI bliver kun brugt til controllerne.
  Boom-boksen fungrer super som “radio” i køkkenet. Knapperne fungerer godt. Der er reaktion med det samme. Med controlleren kan der godt være lidt forsinkelse inden receiveren reagerer. Om det er en dårlig ide at købe Boom til 1500 kr. ? Det kommer klart an på om man hellere vil betale en dyrere pris og så vente på det sidste nye skrig en Squeezebox Touch, som skulle være på trapperne. Boom kommer ifølge rygtebørsen også i en lettere opdateret udgave. Men det er i alt fald ikke noget i vejen for at slå til og købe den gamle udgave til en lavere pris, hvor børnesygdommene tilmed er udryddet.

  Kommentar by andreas — 11. juli, 2009 @ 19:57

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress