Andreas Bach Aaen Innovation og Open Source

17. december, 2010

Superoffenligt

Filed under: IT-politik,ophavsret,småsnak — andreas @ 7:00

De fleste har i deres ungdom lavet en eller flere dumheder i fuld offentlighed. Men hvad er fuld offenlighed? Alle dem der passerede Strøget, da du kastede op i en skraldespand klokken 2 fredag nat? Alle de øvrige i gymnasiklassen, da du kom til at udstille din uvidenhed?

Ophavsretsloven har et offenlighedsbegreb. Dette begreb er lagt fast efter en række retssager først og fremmest ført af KODA. Der er hermed lagt en linje for hvornår man spiller musik i offenligt regi og hvornår det er i privat regi. Er det i offenligt regi, ja så skal der betales afgift til KODA.

Indenfor begrebet offenligthed, da mener jeg at internettet har sat nye standarder for den mulige eksponering. Der er stor forskel på at dumme sig til en lokalt vælgermøde, hvor de få fremmødte tilhængere griner i skæget – og så gøre det i medierne og dermed også internetmedierne. Eksponeringen i denne superoffenlighed er langt større end den eksponering man får ved blot at opholde sig i det offenlige rum. Laver man en dumhed, ja så bliver den gemt og refereret igen og igen. Her tænker jeg f.eks. på Aase D. Madsen  fra DF, der ikke kunne sin procentregning eller senest Sarah Palin, der ikke lige havde styr på om USA er allieret med Nord eller Sydkorea. Alt sammen dumheder, der næppe ville være ødelæggende for karieren hvis de var sket i den nære offenlighed frem for i superoffenligheden med den evige hukommelse.

Forhåbenligt lærer vores egne børn gennem deres omfattende mediebrug, at kende forskel på offenlighed og superoffenlighed. Vær kontrollerende overfor hvad du eksponerer superoffenligt, men dum dig gerne i den nære offenlighed og lær af dette uden at få varige mén. Eksperienter i det superoffenlige rum med fiktive Facebookprofiler ligesom Skat gør det. Altså bryd reglerne men ikke loven.

Jeg er ikke i tvivl om, at det allerede sker. Faktisk så gik jeg for et par uger siden en kort tur i Strøget i Århus, foran mig gik to teenagerpiger, der højlydt diskuterede hvordan de ville lave en falsk facebookprofil, som skulle have vildt mange venner. Derefter skulle den fiktive perosn skeje ud på måder de sikkert ikke selv turde gøre. Yes tænkte jeg indvendigt, det er lige det der skal til. Det er en sund identitetsskabende aktivitet de to veninder var ved at planlægge. Jeg håber de fuldførte ideen sidenhen.

14. december, 2010

panoramabilleder

Filed under: linux,patenter,tilbygning — andreas @ 7:00

panoramaudsigt

Jeg nyder vores udsigt. Vi har et hus, hvor der er flere gode kig ud over Århus Ådal. Vand kan vi dog ikke se, så super eksklusivt er det ikke. Vores hus ligger på en skrånende grund, så en af ideeerne har været at bygge til i 2 plan, og dermed få et hus med forskudte plan. En halv etage op vil give lidt eksta til udsigten og en halv ned vil give en udgang i have niveau. Men hvordan bliver udsigten. Jeg har ikke lige en linse til mit kamera, der kan give et 180 graders vue. Løsningen er selvfølgelig, at tage en række overlappende billeder med kameraet, og derefter klippe dem sammen med et passende program. Et sådant program findes også til Linux. Det hedder Hugin. Det er ikke rent Open Source. På en af de centrale algoritmer CIFT er der et softwarepatent på i USA, så Debian har noget af softwaren liggende i non-free. Da softwarepatenter principielt ikke er lovlige i Danmark – og amerikanske er i alt fald ikke, så download og installer blot ganske roligt.

Hugin har jeg også leget med for nogle år siden. Her fik jeg ikke rigtigt skovlen under programmet. I denne omgang gik det smertefrit. Der er en million indstillingsmuligheder i programmet, men man bliver guidet igennem og basalt set skal man ikke andet end, at udpege de billeder, der skal sættes sammen, så går resten af sig selv. Der er mange sjove projektioner at vælge imellem, så man kan f.eks. få et billede ud med fiskeøjeprojektion. Betragteligt billigere end at købe en fiskeøjelinse til kameraet.

Det var et review på Linux Weekly News, der fik mig til at genopdage hugin. Nu ved I også at det findes.

Powered by WordPress