Andreas Bach Aaen Innovation og Open Source

24. maj, 2007

Miniserver på plads i racket

Filed under: hardware,linux — andreas @ 0:08

rack_med_miniserver.jpg

Så fik jeg miniserveren i drift. Det er dog langt fra alt der er perfekt. Linux kernen på maskinen er stadig en 2.6.12.6 kerne påklistret en overordenlig stor klump System On Chip slamkode. Der har dog været et gennembrud for nyligt på linkstationwiki forumet, så der kommer sikkert snart en 2.6.21 kerne til maskinen. En kerne, der ligger langt tættere på upstream og som derfor er nemmere at holde ved lige. Med den nuværende kerne har jeg svært ved at få DVB-T usb-driveren til at fungere ordenligt. Jeg ser frem til at forsøge mig med en sprit ny kerne i stedet for at spilde tiden med at tilbageportere store mængder kode.

Debian kører heller ikke optimalt på maskinen. Kernen er for gammel til at understøtte udev. Der ud over roder jeg lidt med nogle permissions problemer, der gør, at kun root kan køre X window applikationer med display sat til min desktop maskine. Det lader til, at det er devpts filsystemet, der driller. Jeg skal nok også have skiftet fra debian unstable til stable. Arm arkitekturen er ikke helt med up to date. Asterisk kan slet ikke installeres for øjeblikket på unstable.

Der er rigeligt at pille ved de næste mange måneder også. Det er vel en hobby.

18. maj, 2007

Ny Alliances IT-politik

Filed under: Åbne standarder,IT-politik,patenter — andreas @ 23:19

Jeg har længe savnet en liberal stemme i folketinget angående IT-politikken. En liberalist klart gå ind for at skabe åbne markeder, hvor, der kan konkurreres, og hvor monopoldannelse er uønsket. Der vil ikke være nogen præference for hverken leverandørejet software eller Open Source Software. De to forretningsmodeller må kæmpe side om side og de frie markedskræfter giver ballancen. Åbne standarder vil være værd at arbejde for, da de kan være med til at give rammerne for et marked med fri konkurrence. Open Source vil være interessant, da disse spilleregler lægger op til fri konkurrence på serviceydelser og kompetance. Det vil ikke være noget man skal lovgive om, for Open Source miljøet er stort set selvregulerende. Åbne standarder derimod. Her skal der nok tages fat for, at sikre en fortsat fri konkurrence.

Softwarepatenter er små mini-monopoler og kan derfor virke konkurrencehæmmende. Industrien har klaret sig fint uden i 70’erne og 80’erne – og her har der bestemt også været masser af innovation. Softwarepatenter er desuden en administrativ byrde, som industrien bør være foruden. Jeg kan ikke se hvordan liberalister kan gå ind for patenter.

Ser man på Ny Alliance, så kalder de sig en blanding af social-liberalister og social-konservative. Deres skatteudspil trækker klart i den liberalistiske retning, så jeg havde svagt håbet det samme for deres IT-politik. Men nej, et kig i bakspejlet for en af de 3 hovedpersoner nemlig Gitte Seeberg, gav mig kuldegysninger. Gitte Seeberg var i alt fald i 2005 en stor fortaler for softwarepatenter. Hun var nemlig tilhænger af softwarepatentdirektivet, der heldigvis blev nedstemt i Europaparlamentet i 2005. Hendes holdninger er klistret ind i newspeak: ja tak til patenter, men nej tak til patenter på ren software. Problemet er blot at ingen har været i stand til at lave en sådan skelnen. Fagfolk indenfor datalogien vil endda påstå, at det ikke kan lade sig gøre. Jurister i patentorganisationer så som EPO og Patent og Varemærkestyrelsen, der begge får penge alt efter hvor mange patenter de udsteder, de mener godt, at de kan finde en grænse mellem ren og snavset software. Jeg er ret sikker på at de ret hurtigt vil få al software snavset til. Gitte Seeberg ville ialt fald godt hjælpe i 2005. Mon ikke hun også vil i dag.

Naser Khader er mere lovende. Han er en af personerne bag ved B103, som stiller krav om netop åbne standarder i det offentlige. Fuld respekt der, men mon ikke det var Morten Helveg Petersen, der som ordfører på området trak i trådene på dette punkt i Det Radikale Venstre? Det vil vise sig hvad Naser Khader selv mener – eller om om IT-området overhovedet interesserer ham.

Anders Samuelsen har også som MEP’er været nødt til at sætte sig ind i hvad softwarepatenter er. I 2005 viste han ganske stor forståelse for problematikken, men valgte alligevel at stemme for softwarepatentdirektivet incl. en række ændringsforslag. Mens forslaget endnu kun kørte på ministerplan, var der også ugler i mosen. Bendt Bendtsen handlede imod Europaudvalgets ordre hjemmefra om at få softwarepatentdirektivet genoptaget på et kommende ministermøde. Anders Samuelsen påpegede denne grove bevidste forsømmelse.

Tiden vil vise Ny Alliances IT-politik vil liberal eller om den vil blive så midtsøgende, at uberegnelighed vil være den største fællesnævner. Venstefløjen har forstået hvad Åbne Standarder betyder og hvordan softwarepatenter skader. Jeg er overbevist om at Liberalsterne også har forstået det. Spørgsmålet er om Ny Alliance, der med større sandsynlighed vil blive valgt ind, har det.

14. maj, 2007

235 uspecificerede patenter af tvivlsom kvalitet

Filed under: IT-politik,patenter — andreas @ 21:24

Så kom Microsoft til at løfte lidt af låget til hvordan krydslicensering forgår. To store firmaer sætter sig i al fortrolighed til bordet og sammenligner hver deres bunke af patenter frem. Begge parter ved, at en ret stor del af patenterne har tvivlsom kvalitet, men hvad gør det når begge parter har blandede bolcher af samme ringe kvalitet. Det eneste der var nyt da Novell annoncerede deres aftale med Microsoft d. 2. november sidste år, var at de ikke krydslicenserede på traditionel vis. De blev enige om ikke at sagsøge hinandens kunder. En situation, som GPL-licensen ikke havde taget højde for. Nu står Microsoft så frem og angiver hvor mange patenter på Linux og FOSS, som de tager under armen når der skal leges bytte bytte købmand de store drenge imellem. 235 patenter, heraf 42 i selve Linux kernen alt sammen ifølge CNNMoney/Fortune. Det gale vanvid er, at ingen af aktørerne tør vise listen af deres Linux/FOSS-patenter frem i lyset. Det kunne jo være, at de 235 patenter af tvivlsom kvalitet ville skrumpe ind til under halvdelen på grund af oplagte fejl. Prior art, procedure fejl eller fejl analysen om noget konkret kode overhovedet overtræder patentet. Ifølge Fortune bloggen, så er en halvering af brugbare patenter ikke ualmindelig hvis det kom til en retssag. Spørgsmålet er om ikke der vil blive sorteret langt flere patenter fra, hvis FOSS-samfundet blev ramt. Kun få ville stå tilbage. Ganske få softwarepatenter som jo endda er ganske tvivlsomme om er gyldige i Europa. En gyldighed, der under normale krydslicenseringshandler er fuldstændig ligegyldig, da begge parter er enige om at det er bedst hvis softwarepatenter er gyldige. For hvis de er det, så kan de små fisk holdes ude af markedet. Sund buisness for de store drenge.

6. maj, 2007

Hvilket problem skal dit netværk løse?

Filed under: Åbne standarder,småsnak — andreas @ 23:32

Jeg faldt over et foredrag fra 2006 med Van Jacobsen der bestemt er værd at se. Foredraget giver en god gennemgang af historien bag telefoninetværket og TCP/IP-netværket. Det er mere eller mindre det område jeg har arbejdet med i de sidste 8 år. Ansat i et datacom-firma, der blev købt af et telecom-firma. Så nyt er det bestemt ikke for mig, men det er altid forfriskende at se det gennemgået på en troværdig og let tilgængelig facon. Den sidste trediedel af foredraget peger fremad mod den næste type netværk, hvor data er i centrum. Her kræver det lige pludselig langt større baggrundsviden for at følge med. Især for at forstå hvor langt vi er kommet med de teknologier, der bør indgå i et data-centrisk netværk. Start med at nyde den historiske gennemgang. Tænk dernæst på hvilke problemr det løses dårligt med TCP/IP som er rygraden i dagens internet. Var der ikke noget med, at maksimum 1000 samtidigt kunne se nettv fra DR? Efter sigende skulle de være på vej med en skalerbar løsning via peer-to-peer netværket Joost. En ganske udmærket ide, hvis ikke lige det var for den lukkede protokol. Desværre er det heller ikke enkelt at designe en ny og åben protokol, der ikke kan misbruges. Et generelt datacentrisk netværk vil blive langt mere kompliceret end TCP/IP, så der kommer nok en rum tid med applikationsspecifikke løsninger. Mon ikke også at åbent specificerede netværk vil blive vinderne i det lange løb? Altså bitTorrent er Hot og Skype er Not.

2. maj, 2007

Dårlig journalistik har det hårdt

Filed under: småsnak — andreas @ 22:28

Web mediet kan være hårdt. Det at mening mand kan kommentere på journalistiske artikler har ind imellem sine helt klare styrker. Det kan selvfølgelig også føre til trøstesløse diskussioner af folk, der føler sig hæver over konkret viden. Omvendt, så kan det blive uhyre underholdende hvis det er journalisten, der har trukket det korte strå og de kommenterende læsere der har fat i den lange ende. På computerworld.dk var der et sådant guldkorn i går. En ikke nyhed gøres godt og grundigt til grin. Hvad mon efterfølgeren til Rocky IV skal hedde?

1. maj, 2007

Steve Ballmer og Open Source

Filed under: Åbne standarder,IT-politik — andreas @ 0:14

Der er ingen tvivl længere om at Microsoft tager Linux og Open Source miljøet meget seriøst. Det er en reel konkurrent på massesoftwareområdet. Lidt interessant er det at det, at Steve Ballmer som topboss i Microsoft tager initiativet til at mødes med en række Open Source folk i Danmark midt under dokumentstandardkrigen med ODF mod OpenXML. Nu vil nogle sikkert mene, at det er dybt underligt, at alles munde er lukket med syv segl efter mødet. Hvorfor dog det? Plads til spekulationer og medieselvsving. Mon ikke blot Microsoft har en annoncering på vej om at de vil frigive en smule kode på et område hvor de står svagt. Noget nyt til debatten om OpenXML tror jeg ikke på.

Ingen tvivl om at massesoftware med tiden vil blive Open Source også fra Microsofts hånd. Mon ikke forretningssoftware, som Navision vil blive Microsofts kommende guldkalv. Microsoft Office vil ikke blive ved med at kunne trække 40% af omsætningen hjem. 5 års dagen for købet af Navision var netop hovedårsagen til at Steve Ballmer fra i Danmark i fredags. Software der skal tilpasses den enkelte kunde. Det er her pengene er i fremtiden – også til Microsoft.

Powered by WordPress