Andreas Bach Aaen Innovation og Open Source

4. september, 2009

Linux og Open Source expert

Filed under: job,linux — andreas @ 23:47

visitkort

Først lige et stort tillykke til Miracle med deres nye Århus satsning Geekhouse. Jeg var til reception der i dag, som opfølgning på deres velbesøgte Festuge For de Fyrede arrangement. Det er altid en fornøjelse, at møde masse IT-folk i afslappede omgivelser, høre hvad folk brænder for og tage temperaturen på jobsituationen i al almindelighed. Slet ikke dumt, når man nu som mig har valgt at søge nye udfordringer. I dagens anledning havde jeg lavet mig nogle diskrete visitkort. Ja faktisk var de gennemsigtige. Hvad ellers kendetegner Linux og Open Source bedre end gennemsigtighed?

Linuxexpert er jeg blevet via min brug af systemet gennem 15 år. Jeg har arbejdet med et utal af distributioner både embeddede og server/desktop distributioner. Mit professionelle arbejdsværktøj de sidste 10 år har været det store GNU og Open Source værktøjskasse. Masser af programmering i C, Python og en lang række andre scriptsprog. Jeg har lavet en del tilpasninger af Linuxkernen. Især i netværksdelen. I de seneste 4 år har jeg ikke blot brugt Linuxplatformen som værktøj for at bygge lukkede programmer, men i stedet har jeg arbejdet med Linux indlejret i produkter. Dette stiller helt andre krav. Her er det essentielt at have styr på licenserne.

Open Source-expert er jeg fordi jeg har et godt kendskab til Open Source licenserne. Dette har jeg kombineret med en juridisk faglig forståelse for ophavsret. Ud over licenserne er det bidende nødvendigt, at kunne lave leverandørvurderinger af de Open Source komponenter man vil basere sit produkt på. Hvor længe vil komponenten leve? Udvikles den til stadighed? Hvad er kvaliteten? Hvilke alternativer er der? Faktisk er det ofte muligt, at lave en mere dybdegående leverandørvurdering på Open Source Software end det er på lukket software købt hos et firma.Der er en langt større gennemsigtighed.

Ganske mange store programmeringsopgaver flyttes til lavkostlande som Rusland, Kina og Indien, men systemer hvortil der ikke skal programmeres i større omfang vil forblive på danske jord. Her tænker jeg især på projekter der sætter en række Open Source programmer sammen til en større helhed. Der skal laves lidt klister og et par procents tilføjelse her og der. Den slags opgaver et ofte komplekse og nært knyttet til forretningen. Det er heldigvis netop den slags opgaver, der er spændende at arbejde med.

Det er ikke ligefrem nogen nyhed, at man kan tjene penge på at forære noget væk. Alligevel undrer det stadig mange, at det kan betale sig at give noget software væk som Open Source. Alle kommer til at bruge Open Souce Software i et eller andet omfang, men dem der kommer til at tjene mest, det er dem der også har forståelsen for hvornår det kan betale sig selv at give  noget væk. Det er simplethen blot godt købmandsskab.

1. september, 2009

usb raid

Filed under: hardware,linux — andreas @ 23:37

USB RAID

Det måtte jo afprøves. For at øge hastigheden på mit lydløse desktop system, så benytter jeg en usb-stick  til at holde /usr partitionen. Resten kører over netværket og AoE protokollen. Hvad nu hvis man benyttede et raid system af USB sticks? Så et kig i gemmerne og et mockup var muligt. Via Google fandt jeg en anden, der havde leget med usb raid tidligere. Jeg fulgte opskriften og lavede mig et raid 5 system med 4 usb sticks. Raid funktionaliteten fungerede fint. Ingen problemer med at køre videre på raidet selv om en af usb-sticksene hives ud. Rent hastighedsmæssigt, så var overførselshastigheden ca. 3-4 gange den langsomste i stick i raidet. Og der er stor hastighedsforskel mellem de forskellige sticks. Så hvis jeg vil vinde noget rent performancemæssigt, så skal jeg ud at have fat i nogle sticks der alle er lige så hurtige som den hurtigste i testopstillingen.

Efter et kort stykke tid med kørsel på raid-systemet crashede filsystemet. Det skulle repareres. Ingen af raid-enhederne var stået af. Problemet viste sig, at være at den ene usb-stick er ustabil. Jeg har haft påført den alt for mange skrivninger. USB sticks kan altså ikke klare at blive brugt til swap partition. Så USB sticks går altså typisk i stykker ved at der opstår læsefejl på sticken. Ikke noget med at hele disken fejler, som der muligvis er en større  risiko for ved klassiske harddiske. Skrivefejl på enkel-sektorer er dog heller ikke et ukendt fænomem på harddiske. Her kan man ofte benytte S.M.A.R.T. protokollen til tage højde for de kommende fejl. Desværre kender jeg ikke til USB-sticks, som understøtter S.M.A.R.T. selv om dette vil være en bedre løsning. Hermed er vi tilbage til, at det er filsystemet der crasher og ikke raid devicene. Så i praksis kunne jeg lige så godt køre med raid 0 frem for raid 5. Den øgede datasikkerhed opnås kun hvis det er hele diske der crasher.

Powered by WordPress