Andreas Bach Aaen Innovation og Open Source

14. juli, 2010

Vektortegning med Linux

Filed under: linux — andreas @ 7:00

Inkscape

Der blev en, der blev to, der blev tre, der blev fire – og ja så er det ikke alt der skalerer længere. Tidligere havde jeg bestilt et dørskilt i messing hos print2people.dk. Super duper, men formatmæssigt så fungerede det ikke ret godt når der skulle presses 6 navne ind. to går fint, fire kan lige gå men seks navne nixen biksen. Der måtte også godt være lidt personligt over skiltet, så et skift til et andet materiale og print/præge teknik kunne åbne op for nye løsninger. Jeg faldt over Designselvskilte.dk, der for rimelige penge kan lave skilte i valgfri formater med folieprint. Vigtigt var det, at man kunne oploade sin egen pdf-fil og få det printet ud. Jeg besluttede mig for sort print på en hvid aluminiumsplade. Så var det blot at finde et godt tegneprogram frem. Tilbage fra min tidlige studietid, der var jeg ret glad for CorelDraw 2.0. det havde en masse skæge fonte, som man kunne hive i, fordreje og meget mere. Alt sammen vektorbaseret, så resultatet altid så godt ud rent teknisk. De senere versioner af programmet blev voldsomt stort, bagud kompabiliteten røg. De sjove fonte blev skiftet ud med nogle mere kedelige standardfonte. Corel blev opkøbt og CorelDraw endte som et hjørne i en kontorapakke og fik ikke længere den rette opmærksomhed.

Så jeg gik på jagt efter et 2D vektortegneprogram til Linux, der funktionalitetsmæssigt svarer til hvad CorelDraw 2.0 kunne præstere. Det viste sig, at der ikke var så meget at vælge i mellem. tidligere havde jeg brugt Sopodi. Men den er i mellemtiden bleve overhalet af udbryderprojektet Inkscape. I KDE lejren har man kunnet finde Killustator, der blev til Kontour, der så igen blev til Karbon14. Ingen af disse programmer har dog opnået en stabilitet og passende opbakning fra en udviklergruppe til at bringe dem videre. Så det blev Inkscape jeg prøvede kræfter med.

Inkscape er ganske nem at gå til. Den kan det jeg ønskede. Det viste sig dog, at man lige skal huske, at sætte DPI-opløsningen når man eksporterer til pdf-format. Man kan ikke se forskel når man ser pdf-filen i xpdf. Men den pdf-render designselvskilte.dk benytter kunne i alt fald godt.

Jeg fik tegnet mit dørskilt og sendt pdf-tegningen til designselvskilte.dk. En god uge efter fik jeg et skilt med posten, hvor alt var gået galt. Uskarp farve, bobler under folien og så en lav opløsning. Øv øv. Opløsningen kunne jeg selv gøre noget ved, men resten det var der kun designselvskilte.dk at klandre for. Jeg brokkede mig høfligt og fik på baggund af en ny og bedre pdf-eksportering lavet et nyt skilt uden beregning. Her var alt ok. Skarp sort farve, høj opløsning og ingen bobler mellem plastfolien og aluminiumspladen. Jeg håber de kan ramme dette niveau fremover, for i givet fald er de klart at anbefale.

6. juli, 2010

3D visualisering

Filed under: linux,tilbygning — andreas @ 6:00

3D visualisering med papir

En tilbygning til parcelhuset kan nemt koste flere hundredetusinde kroner, så det vil jo være surt, at få dem brugt forkert. En god visualisering kan måske afhjælpe dette. Jeg har prøvet et par muligheder af. Først prøvede jeg Sweethome3d. Et smart java-baseret program, hvor man forholdsvis hurtigt kan designe et etplanshus og derefter bevæge sig rundt i det i 3D. Det er dog bestemt ikke alle grafikkort og drivere programmet kører godt med, så det er crashet for mig for et godt ord. En tidligere kollega, har dog været ret glad for det, så han har haft en heldigere hardware og software kombination. Man kunne sikkert også kaste sig over Blender, men det at skabe sine byggeelementer og bygge et virtuelt hus op er en ret stor tidskrævende opgave, så i første omgang valgte jeg en oldschool løsning.

3D visualisering

Jeg printede en stak 2D tegninger ud af huset grundplan og dets facader, som jeg havde tegnet i Qcad. Så var det med at komme i gang med saks og lim. Så en 3D model i papir var en realitet på en enkelt aften. Nu er det nu ikke sådan, at bare fordi man har adgang til en masse fantastisk Open Source software her i blandt CAD programmer, samt en smule flair for at klippe og klistre med papir, så er artitekten ikke sparet væk.Det er blot ikke nogen skam at være velforberedt. Når vi på et tidspunkt finder en artitekt, så er der stadig eget at tage stilling til. Optimal dimentionering af rum, placering af vinduer for at sikre godt lysindfald, materialevalg, sikring af rette papirer i forhold til en byggetilladelse og meget andet. Lidt ingeniørarbejde med konstruktionsberegninger skal der også til.

Powered by WordPress