Andreas Bach Aaen Innovation og Open Source

25. juni, 2007

Billig miniserver

Filed under: hardware — andreas @ 0:13

linkstation_on_desk.jpg

I kender det sikkert godt. Man har brugt en del knofedt på at fintune en maskine og vil egentlig gerne prøve noget mere af på den, men i mellemtiden er den kommet i drift, og du vil helst ikke risikere, at dine services ikke længere fungerer efter en eller anden opdatering. Jeg er havnet i denne situation. En udviklingsmaskine i samme kaliber ville være godt. Den miniserver jeg har i mit rack kostede mig 2400 kr i januar. Den fås nu til godt 1700 kr. Den eneste forskel er farven samt at standardfirmwaren, som jeg alligevel vil udkifte, kan nogle andre finesser.

Skulle jeg ende med at komme til at købe en sådan udviklingsmaskine, så vil den selvfølgelig også ende med at blive produktionsserver en dag. Den oplagte måde at få taget backup af min nuværende miniserver er at købe en USB2-disk på 500 GB. En sådan fås til 800-900 kr. Det vil sige at harddisken koster ca. halvdelen af miniserveren. Hvad vil 2 miniservere give mulighed for? Et cluster system! spejlede diske hen over netværket. Man kunne bruge drbd med ocfs2 ovenpå. Helt klart en mere spændende løsning end traditionel raid-1.

18. juni, 2007

51 Watt

Filed under: hardware — andreas @ 0:13

51  Watt

Så fik jeg lånt min billige energimåler tilbage fra genboen. Hvor meget strøm sluger egentlig ADSL modem, router/firewall, gigabit switch, VoIP ATA, DECT basestation samt miniserver med en 500GB disk og USB DVB-T modtager. Altsammen under backup af en UPS. Midlet over de sidste 3,5 time så ser det ud til at denne samlede pakke hardware sluger 51 W. Det er faktisk ret præcist det samme som vores 3 år gamle cirkulationspumpe bruger på, at sørge for varmt vand med det samme i badeværelset. 51 W døgnet rundt bliver, med den el-pris jeg betaler, til ca. 700 kr om året. En pris, der måske ikke er så voldsom i forhold til indkøbsprisen på al elektronikken i mit rack og den forventede levetid inden, det bliver erstattet af noget nyt og mere fancy. For cirkulationspumpen derimod ser det værre ud. Den har en væsentlig længere levetid, så det er indkøbsprisen, der bliver lille i forhold til driftsprisen. Det oplagte spareforslag her er, at sætte en timer på, der slukker om natten. Med de lidt skæve døgnrytmer vi har her i huset, samt småbørn til at klare morgenvækningen, så er det vel rimeligt at slukke for den mellem kl. 2 og 5.30. Dertil kommer selvfølgelig, at der skal tages højde for skift mellem sommer og vintertid – og ikke mindst den ringe præcision, der er i mange billige tænk og sluk ure. Der vil selvfølgelig kunne spares mere ved at slukke om dagen, når vi er på arbejde, dog ikke når vi arbejder hjemme og selvfølgelig ikke i weekenden og på helligdage. Med andre ord, her mangler der virkelig noget intelligent styring. Gad vide om man kan bruge en miniserver og et par sensorer her?

8. juni, 2007

DR update

Filed under: ophavsret,småsnak — andreas @ 0:20

DR update

Det er ikke dig der trænger til en opdatering. Det er hele Danmark Radio. Imens debatten raser om ODF eller OpenXML eller en kombination kan forbedre konkurrencesituationen på kontorpakkeområdet, så er det åbenlyst, at konkurrence ikke nødvendigvis fører til åbne standarder. Danmarks Radio vil også have en discount 24-timer i døgnet nyhedskanal, de vil også levere billedindhold via nettet. De vil gerne levere det samme indhold på så mange platforme som muligt. Se filmen, læs bogen, køb legetøjet og spis morgenmaden alt sammen med DRs logo. Alle tænkelige brugsområder af den ophavsret DRs medarbejdere overleverer til DR udnyttes uanset om kompetancen er tilstede eller ej.

DRs nye statsning DR-update er i lighed med tidligere udspil som DR-nettv totalt ubrugelig, hvis man baserer sin PCer på Open Source Software. Jeg kom ikke engang så langt som til at finde ud af om alle indslagene er sovset ind i Digital Restriction Management-software eller ej. Youtube og Google-video virker bare. Jeg skal spekulere over hvilket operativsystem, hvilken browser eller hvilke plugins jeg har installeret. Det er brugervenligt. DR skal opdateres, så de kan håndtere brugere og ikke blot forbrugere. Der er ikke kun brug for bedre web-programmører, der er brug for at KODA og de andre rettighedsorganisationer forstår, at ikke alt kan gøres op i “Antal afspilninger på PCer stående i Danmark”. Brugere vil også have lov til at optage, redigere og diskutere. Medielicensen burde fint også kunne dække for disse typer brug af indhold.

5. juni, 2007

Grundlovsdag

Filed under: IT-politik,ophavsret — andreas @ 2:04

Nu har Århus lige været så forbandet stolte af at have Bill Clinton på besøg. Det er dog ikke alt hvad denne statsmand står for som vi bør være stole af. Det var Clinton administrationen, der stod bag ved WIPO Copyright Treaty (WCT) traktaten i dens 1996 udformning. Det er herfra at amerikanske DMCA og det europæiske InfoSoc-direktiv udløber. Det er Clintonadminstrationen, der har givet os kapitel 6A i ophavsretsloven, om tekniske foranstaltninger. Det er en lovgivning, der i særdeleshed ikke respekteres af folket. Den skulle understøtte en forretningsmodel, der har vist sig ikke at virke. Selv den mere gængse ophavsret er under pres af de yngre generationer, der laver egne værker, der bygger på andres i et stort mix, og lægger det hele på Youtube eller lignende netsteder. Teenagegenerationen af i dag opnår deres selvforståelse gennem at bidrage til fællesskaber. Disse bidrag refererer eller genbruger andres værker i stor stil. Ophavsretsloven er i vejen her. Citatretten er ikke bred nok. Loven bliver ikke respekteret og mister dermed sin værdi. Håndhævelse af loven kommer til at virke tilfældigt og dermed uretfærdigt. Det hjælper ikke at stramme loven med yderligere sanktioner, som i IPRED2-direktivet, der er på vej igennem EU-møllen lige nu. Tidens mantra “Så kan de lære det” virker ikke.

Hvad var nu egentlig problemet med Clintonadministrationen og de immaterielle rettigheder? Jo de valgte at få lovgivningen igennem ved at føre den igennem interesseorganisationen WIPO, der jo repræsenterer ophavsretshaverne verden over, frem for at føre lovgivningen igennem senatet og repræsentanternes hus, der jo har folkevalgte politikere, som vil stå både på ophavsretshavernes og brugernes side. Hermed vil der opstår en større debat og en bedre balance i lovgivningen vil blive resultatet. Med en bedre balance følger også en større respekt. Netop i dag grundlovsdag synes jeg det er vigtigt, at tænke over på hvilke præmisser vores love bliver til. Er det udemokratiske overnationale interesseorganisationer, der bestemmer vores love?

Jeg faldt over en video fra en konference med titlen “Musical Myopia, Digital Dystopia: New Media and Copyright Reform”. Den blev afholdt d. 23 marts 2007 på McGill University i Canada. En spændende taler var Bruce Lehman, der kommer til orde ca. 11 minutter fremme i videoen. Hør ham forklare hvilken vision Clintonadministrationen havde i 1990’erne, som baggrund for den lovgivning vi i dag har, der ulovliggør omgåelse af tekniske foranstaltninger. Også han er af den opfattelse, at denne lovgivning har spillet fallit. Mit spørgsmål er derfor, hvordan ruller man WCT tilbage til et niveau, hvor den tilskynder udvikling af forretningsmodeller, der passer til dagens teknologi, i stedet for at insistere på forretningsmodeller, der fastholder gårsdagenes teknologi. Verden fortjener lovgivning, der respekteres bredt, det giver en større tryghed – og det er vel basalt set det jura går ud på.

Powered by WordPress