Andreas Bach Aaen Innovation og Open Source

13. februar, 2012

Schuko stik og Eurodåser

Filed under: Åbne standarder,tilbygning — andreas @ 7:00

Ideen om at bygge til vores hus er sat på hold. Vi regner nu i stedet på at bygge et helt nyt hus efter BR2020 eller de tyske Passivhaus krav. Til et sådant hus hører selvfølgelig et anlæg med aktivt luftskifte og varmegenindvinding. Hertil solceller på taget godt hjulpet på vej af nettomålerordningen, hvor man bruger det samlede danske elnet som batteri. Men når man nu tænker helt forfra, hvad skal man så satse på af elektroniske installtioner i et sådant hus? Netværksstik i alle rum? Intelligent elsystem?

Netstik er dyre. Et dobblet Cat 6A udtag med ramme og underlag koster i alt 399,45 kr hvis man køber hos greenline.dk til Lauritz Knudsens FUGA system. Men hvad koster det for det samme cat6A-stik i vores nabolande, hvor man bruger Eurodåser? Jeg har lavet et prøvekøb hos en tysk webbutik for, at teste design og kvalitet af. Jeg har købt et dobbelt Cat 6A stik hjem fra voltus.de fra producenten Gira. Det koster med ramme, dåse og det hele i alt 16,9 € eller 126 kr. Altså det koster en trediedel af hvad man skal betale for et stik, der passer ind i det danske monopol system fra LK. Jeg valgte Gira, men kunne også vælge mellem en hel række andre producenter. Gira er nok den mest synlige konkurrent på det danske marked. F.eks. så fører lavprisvvs, nogle af deres produkter. Vælger man Merten, så er man derimod ganske sikker på ikke at finde dem på det danske marked, da de er ejet at Schneider Electric, der også ejer Lauritz Knudsen. Gira distribures i Danmark af Hjalholt. Jeg ringede dertil for at høre om Eurodåser, KNX  og godkendelsen af Schukostikket i Danmark. Den travle mand Sven Hjalholt  snakkede derefter fanden et øre af i en times tid, som kun travle sjællændere kan gøre det, og endte med at sende mig 3 kilo brochurer. Læsere af Ingienørens hjemmeside vil også vide, at det er ufatteligt så længe det er lykkedes LK at holde på deres monopol via det specielle danske jordstik. Nå ja, hvis man stadig sværger til det danske jordstik, så kan man også få det til Giras system.

Det dobbelte CAT6A stik jeg har købt hjem er faktisk ikke fra Gira, selve stikket er fra Rutenbech. Det er kun blændcoveret, der er fra Gira. Hvis jeg havde valgt at købe et dobbelt cat6A stik fra Digitus i stedet for hos f.eks. priz24.de, så ville den samlede pris for et sådant stik løbe op i 77 kr,. Her snakker vi om en pris på en femtedel af havd der er muligt i LK’s FUGA system. Og der er endda hvis jeg flotter mig og køber Giras blændcover og ramme, frem for at bruge det der følger med Digitus stikket, for så er vi nede i en pris på omkring 50 kr altså en ottende del af det FUGA kompatible stik.

Alt dette giver selvfølgelig kun mening, hvis man vælger at bruge Eurodåser i hele huset. Så nu hvor man er i gang, hvorfor ikke bruge Schukostik frem for de specielle danske jordstik? Så er jordforbindelsen sikret med det samme uden, at man skal skifte stikprop på alt det udstyr man køber. Schukostikket er blevet godkendt i danske installationer fra november 2011, når blot man sørger for kun at bruge stik med børnesikring.

En kontakt koster ca. 53 kroner inklusive underlag hos både Gira og LK Fuga. Et stik med jord koster hos LK FUGA 107.50 kr,( greenline)  eller 81,50 kr (Harald-Nyborg) men hos Gira 41,75 kr (voltus.de). Altså dobbelt pris. Til det hus vi ser på, der kræver stækstrømsreglementet minimum 50 udtag, så det summer da op til en hel del. Efter sigende så skulle det også være nemmere at montere Eurodåserne, da de er runde og ikke firkantede. Det er unægteligt nemmere at finde bor til runde huller frem for firkantede.

Er der da slet ikke nogen ulemper? Tjo, det handler vist mest om design. LK’s FUGA dåser er mindre end Eurodåserne, så det giver et mere minimalistisk design. De bredde rammer fra LK er 68 mm, deres OPUS serie har rammer på 66 mm og OPUS udendørs giver 74 mm. Centerafstand fra dåse til dåse i Euro systemet er 71mm og rammer typisk 80m. Hermed er vi størrelsemæssigt tæt på hinanden. Så det nyere OPUS design, frem for det gamle FUGA design,  har bevæget sig størrelsesmæssigt opad imod den europæiske standardstørrelse.

 

1. juli, 2011

Visualisering med Blender

Filed under: linux,tilbygning — andreas @ 20:52

Tankerne om at bygge ud på huset fortsætter. Vi har fået en arktekt til at tegne videre på vores ideer. Det er der kommet nogle udemærkede byggetegninger ud af, hvor man kan se forskellige snit gennem huset. Men hvordan med rumvirkningen? Før vi fik en arktekt på lavede jeg en papirmodel i 3D, der kunne visualisere det ydre at huset. Men hvad med det indre? En stue i 2 plan. Hvordan vil lysindfaldet og rumfornemmelsen være? En rumfornemmelse som et auditorie eller biograf og et lysindfald som en gymnastiksal? Vil det fungere? Jeg prøvede med en Legomodel, men den blev lidt for grov. Målestokken jeg valgte var een dup til 30 cm. For at få den god fornemmelse af møblering og dimentionsforhold, så ville det nok kræve en opløsnig på mindst 10 cm. Så tilbage til computeren.

Jeg kastede mig over Blender programmet. Helt klart et højkvalitetsprogram, men med en høj indlæringskurve. Jeg så nogle web-video tutorials for at komme i gang. Det hjalp en del. Dertil kom et antal forsøg med forskellige metoder til at lave det samme. En af de ting jeg fandt ud af, er at Blender er god til at lave rumlige flader med, men ikke helt så nem at lave fyldte figurer med. Blender er klart bygget op over skabelonen, at alt i virkeligheden beskrives som et større antal trekanter – og så handler det bare om, at beskrive de mange trekanter på så nem en mulig måde. Godt til OpenGL grafikkort og Raytracere, men ikke nødvendigvis det bedste til at beskrive byggeelementer til boligbyggeri. Det er dog på ingen måde sikkert at andre og dyre alternativer gør dette bedre.

Blender gør kraftigt brug af de i mange andre sammenhænge overflødige taster, der er på et tastatur. Så mange af de vigtige genvejstaster er placeret på det numeriske tastatur. Nu er det bare sådan, at jeg ikke har et tastatur med særskildt numerisk afdeling der fylder på skrivebordet til højre for returtasten. Så det numeriske tastatur skal emuleres og mappes ind på hovedtastaturet. Det virker, men det er ikke helt så elegant.

 

14. december, 2010

panoramabilleder

Filed under: linux,patenter,tilbygning — andreas @ 7:00

panoramaudsigt

Jeg nyder vores udsigt. Vi har et hus, hvor der er flere gode kig ud over Århus Ådal. Vand kan vi dog ikke se, så super eksklusivt er det ikke. Vores hus ligger på en skrånende grund, så en af ideeerne har været at bygge til i 2 plan, og dermed få et hus med forskudte plan. En halv etage op vil give lidt eksta til udsigten og en halv ned vil give en udgang i have niveau. Men hvordan bliver udsigten. Jeg har ikke lige en linse til mit kamera, der kan give et 180 graders vue. Løsningen er selvfølgelig, at tage en række overlappende billeder med kameraet, og derefter klippe dem sammen med et passende program. Et sådant program findes også til Linux. Det hedder Hugin. Det er ikke rent Open Source. På en af de centrale algoritmer CIFT er der et softwarepatent på i USA, så Debian har noget af softwaren liggende i non-free. Da softwarepatenter principielt ikke er lovlige i Danmark – og amerikanske er i alt fald ikke, så download og installer blot ganske roligt.

Hugin har jeg også leget med for nogle år siden. Her fik jeg ikke rigtigt skovlen under programmet. I denne omgang gik det smertefrit. Der er en million indstillingsmuligheder i programmet, men man bliver guidet igennem og basalt set skal man ikke andet end, at udpege de billeder, der skal sættes sammen, så går resten af sig selv. Der er mange sjove projektioner at vælge imellem, så man kan f.eks. få et billede ud med fiskeøjeprojektion. Betragteligt billigere end at købe en fiskeøjelinse til kameraet.

Det var et review på Linux Weekly News, der fik mig til at genopdage hugin. Nu ved I også at det findes.

6. juli, 2010

3D visualisering

Filed under: linux,tilbygning — andreas @ 6:00

3D visualisering med papir

En tilbygning til parcelhuset kan nemt koste flere hundredetusinde kroner, så det vil jo være surt, at få dem brugt forkert. En god visualisering kan måske afhjælpe dette. Jeg har prøvet et par muligheder af. Først prøvede jeg Sweethome3d. Et smart java-baseret program, hvor man forholdsvis hurtigt kan designe et etplanshus og derefter bevæge sig rundt i det i 3D. Det er dog bestemt ikke alle grafikkort og drivere programmet kører godt med, så det er crashet for mig for et godt ord. En tidligere kollega, har dog været ret glad for det, så han har haft en heldigere hardware og software kombination. Man kunne sikkert også kaste sig over Blender, men det at skabe sine byggeelementer og bygge et virtuelt hus op er en ret stor tidskrævende opgave, så i første omgang valgte jeg en oldschool løsning.

3D visualisering

Jeg printede en stak 2D tegninger ud af huset grundplan og dets facader, som jeg havde tegnet i Qcad. Så var det med at komme i gang med saks og lim. Så en 3D model i papir var en realitet på en enkelt aften. Nu er det nu ikke sådan, at bare fordi man har adgang til en masse fantastisk Open Source software her i blandt CAD programmer, samt en smule flair for at klippe og klistre med papir, så er artitekten ikke sparet væk.Det er blot ikke nogen skam at være velforberedt. Når vi på et tidspunkt finder en artitekt, så er der stadig eget at tage stilling til. Optimal dimentionering af rum, placering af vinduer for at sikre godt lysindfald, materialevalg, sikring af rette papirer i forhold til en byggetilladelse og meget andet. Lidt ingeniørarbejde med konstruktionsberegninger skal der også til.

24. maj, 2010

CAD tegning med Linux

Filed under: linux,tilbygning — andreas @ 0:29

Qcad

Med en børneflok på 4 styk, så leger jeg med ideen om at bygge ud. Det haster ikke, med inden vi har fire teenagere i huset, vil det nok være en god ide med mere end et badeværelse med brus. Blyant og papir er ganske taknemmeligt, men er god tegning på computeren er heller ikke nogen dum ide. Jeg kastede mig over Qcad programmet. Det er et udemærket 2D-CAD program. Desværre er det ikke super let at gå til. Det at vælge linjestykker, at gruppere elementer og så videre følger ikke de gængse uskrevne regner for hvordan de fleste programmer gør dette. Man kan sagtens, men flowet er et andet.Man skal vælge hvilken funktion, man vil bruge før end, man vælger hvilke objekter den skal operere på.  Det er nok lidt ligesom Gimp. Programmet kan det meste, men gør det på sin egen måde.

En ret cool freture er, at man kan indtaste kommandoer til hvad der skal udføres. Altså en CLI. Det er supergodt når man kommer til at kende programmet, da man dermed kan klare meget mere med tastaturet. Sundt er det, at lade det lille skadedyr med 3 knapper på ryggen blive ligende i fred.

Desværre er dokumentationen ikke fanastisk. Måske nok komplet, men en tutorial og en dybere gennemgang af enkelte dele havde været bedre. Til at lave en enkelt tegning, så er Qcad fint. der er ingen grund til, at investere i Autocad eller andre hundedyre programmer for at lave en skitse til en plantegning eller et snit af en gavl. Man kan med andre ord komme langt med fri software, der uden beregning kan hentes hjem og installeres når som helst.

Powered by WordPress