Andreas Bach Aaen Innovation og Open Source

1. juli, 2011

Visualisering med Blender

Filed under: linux,tilbygning — andreas @ 20:52

Tankerne om at bygge ud på huset fortsætter. Vi har fået en arktekt til at tegne videre på vores ideer. Det er der kommet nogle udemærkede byggetegninger ud af, hvor man kan se forskellige snit gennem huset. Men hvordan med rumvirkningen? Før vi fik en arktekt på lavede jeg en papirmodel i 3D, der kunne visualisere det ydre at huset. Men hvad med det indre? En stue i 2 plan. Hvordan vil lysindfaldet og rumfornemmelsen være? En rumfornemmelse som et auditorie eller biograf og et lysindfald som en gymnastiksal? Vil det fungere? Jeg prøvede med en Legomodel, men den blev lidt for grov. Målestokken jeg valgte var een dup til 30 cm. For at få den god fornemmelse af møblering og dimentionsforhold, så ville det nok kræve en opløsnig på mindst 10 cm. Så tilbage til computeren.

Jeg kastede mig over Blender programmet. Helt klart et højkvalitetsprogram, men med en høj indlæringskurve. Jeg så nogle web-video tutorials for at komme i gang. Det hjalp en del. Dertil kom et antal forsøg med forskellige metoder til at lave det samme. En af de ting jeg fandt ud af, er at Blender er god til at lave rumlige flader med, men ikke helt så nem at lave fyldte figurer med. Blender er klart bygget op over skabelonen, at alt i virkeligheden beskrives som et større antal trekanter – og så handler det bare om, at beskrive de mange trekanter på så nem en mulig måde. Godt til OpenGL grafikkort og Raytracere, men ikke nødvendigvis det bedste til at beskrive byggeelementer til boligbyggeri. Det er dog på ingen måde sikkert at andre og dyre alternativer gør dette bedre.

Blender gør kraftigt brug af de i mange andre sammenhænge overflødige taster, der er på et tastatur. Så mange af de vigtige genvejstaster er placeret på det numeriske tastatur. Nu er det bare sådan, at jeg ikke har et tastatur med særskildt numerisk afdeling der fylder på skrivebordet til højre for returtasten. Så det numeriske tastatur skal emuleres og mappes ind på hovedtastaturet. Det virker, men det er ikke helt så elegant.

 

Powered by WordPress