Andreas Bach Aaen Innovation og Open Source

3. november, 2019

Hul igennem til fibernet

Filed under: husbyggeri,småsnak — Tags: — andreas @ 23:13

Da vi byggede hus for 7 år siden fik vi lagt en del tomrør rundt så jeg selv kunne trække netkabler rundt i huset. De er stille og roligt kommet i brug. Mindst lige så vigtigt var det at vi fik et tømrør ud af huset og frem til skel. Hermed slipper vi for gravearbejde og gennemboring af huset når vi skulle vælge ny internet leverandør. For ikke at få tomrøret fyldt med vand og skidt, så har jeg haft det dækket til af bunden af en ½ liters sodavandsflaske. Det var dog klart, at den løsning ikke ville holde i længden, så jeg fandt et gadeskab tilpas billigt på nettet og satte dette op på egen grund lige med ryg til der hvor Stofa har deres gadeskab stående på kommunens grund.

Nu er TDC så i gang med at lægge fiber ind her i området. Et tilbud hvor man kunne få lagt fiber ind til 0 kr. igennem nærmeste husmur. Hos mig fik de i stedet lov til at lægge en sløjfe i mit gadeskab og bruge tomrøret ind i huset. Så slap begge parter for besværet med at bore, grave og gøre pænt igen bagefter.

Nu da jeg har skabet stående og det egenlig mest er tomt. Hvad kunne man så putte der i? En lille raspberry Pi fødet med PoE? Det er et udendørsmiljø, så valget af indpakning og stiktyper er bestemt ikke ligegyldigt. Muligheder er der i alt fald.

Indefor i teknikrummet sidder nu på væggen de tre forskellige internetopkoblinger vi har været i gennem med vores kun 7 år gamle hus. Nummer 2 fra højre: klassisk telefonistik med kobberledninger. Det kom aldrig til at kunne levere mere end 15/3 Mbit/s stabilt på ADSL. Der er for langt til centralen og kablet dertil er gravet over og splejset lidt for mange gange. Kort efter fik vi Stofa kabel TV over coaxialkabler. Her vi ganske stabilt 100/50 Mbit/s internet leveret via DOCSIS. Latenstiden er dog ikke imponerende. Efter et års tid så de endelig lyset og man kunne slippe for at få TV-pakker leveret og nøjes med kun at få internet via kablet. Flow-TV klares via en klassisk TV-antenne. Nu har vi så skiftet til de to bokse til venstre. Et fiber termineringspunkt, der er rent optisk og så en mediekonverter, der leverer internet via et gigabit ethernet interface. TDC har valgt at højeste hastighed er 1000/500 Mbit/s leveret på vlan 101. Det sidste kan give lidt udfordringer for mange routere, hvis man ikke lige er tilfreds med den router der typisk leveres med en forbindelse leveret hen over TDCs fibernet.

5. august, 2019

Lydgadget

Filed under: Åbne standarder,hardware,linux,småsnak — andreas @ 7:43

Jeg kom lige til at købe en gadget. Du ved en gadget er noget, der koster oftest koster i størrelsesorden 3000 kr. En dims koster 300 kr. og en dippedut omkring 30 kr. Så med mikrofon og ledning, så rammer vi vist alle kategorier. Jeg er ikke den store musiker, men faldt alligevel for denne gadget. En BOSS RC-505 Loopstation. En 5-spors sampler og mixer. En god stak input forvrængninger, en meget ligetil måde af sample og afspille loops på og så mulighed for at mixe output. Kvaliteten er klart i orden. nem at gå til. Min mindste søn på 9 år fandt den nem at bruge, så godt legetøj for mange aldre. Der er også et USB device stik bagpå. Jeg sætte den til min Linux desktop og vupti, det var blot lavet et USB mass storage. Manualen sagde da også bare at man bare skulle kopiere kataloget kaldet ROLAND for at tage en backup, og skulle man lave restore, så skulle man bare kopiere den anden vej. Hvorfor gøre det mere besværligt end det? FEDT. Ikke noget med noget MAC eller Windows only software for at kunne bruge enheden. Blot en masse wav-filer.

Det vanskelige ved at bruge en looper er hvor god man er til at få samples til at blive skåret helt rent, så det lyder godt uden hak at køre det i et loop. Jeg kunne i en musikanmeldelse i Information for nogle dage siden høre, at loopere også var på vej ind i Jazzmusikken, og at det ikke var alle beats, der blev lige gode når de blev optaget live og loopet. Så selv profferne er ikke altid helt skarpe her. Så jeg er godt nok tilfreds med mit niveau indtil nu.

2. august, 2019

Fiber på vej

Filed under: småsnak — Tags: — andreas @ 14:18

Så skete det endeligt. Der er fibernet forbindelse undervejs på min vej. Nabovejen fik for omkring 8 år siden. Der var stor nok tilslutning der, men ikke på min vej. Her i guldbryllupskvarteret kunne man ikke se hvad man skulle bruge Waoo fiber til. Sådan noget pjat skulle elselskaberne ikke bruge deres penge på. Desuden var deres TV-pakke hverken bedre eller billigere end den som Stofa via coxialkabler leverede allerede. Nu gik det hverken værre eller bedre end, at SE købte Stofa kort efter. Så nu var chanchen for at elselskaberne ville konkurere med sig selv i vores område betydeligt forringet. Et andet skred var på vej. Jeg valgte TV-pakkerne fra og fik udelukkende leveret internet via Stofa. Jeg var bestemt ikke den eneste. Fiber skulle ikke længere sælges på en god TV-pakke. Nu er det det rene internetprodukt kunderne efterspørger. TDC har efter mange år taget en beslutning. De vil investere i deres infrastruktur igen. Al ny-satsning er på fiber. TDC er grundet deres størrelse og dominans underlagt regulering. De er tvunget til at leje deres infrastuktur ud til andre aktører på kommerciel basis. Det har de set en ny forretningstrategi i. Så her med 8 års forsinkelse i forhold til Waoo, så kan vi nu få lagt TDC fiber ind uden omkostninger. Dernæst kan vi vælge mellem en håndfuld aktører til at levere internet eller hvad man nu eller kan finde på at levere hen over fiber. På en af aktørernes hjemmeside står der i deres FAQ: “Kan I garentere, at der ikke kommer prisstigninger?”. Svaret var nej, vi kan ikke garantere at TDC ikke sætter prisen for fiberleje op. Det sikrer reguleringen på området ikke. Så deri ligger forretningsmodellen.

Omvendt, så har jeg teenagere, der ser frem til bedre internet. Her er det latenstiden der er vigtig ikke båndbredden. Fiber er vejen frem.

Umiddelbart regner jeg med at vælge Hiper.dk, som leverendør. De leverer IPv6 native. Det var det jeg satsede min karriere på for 20 år siden. IPv4 skulle udfases og IPv6 skulle overtage. Det er godt nok gået temmelig meget langsommere end alt andet internet relateret. Men det sker og det er ikke Danmark der rykker først. Det er dog tydeligt, at det bliver dyrere og dyrere at få en fast IPv4 adresse. Men mon ikke det bliver billigere at finde en tunnel-broker, så man kan nå sit hjemmeudstyr via IPv6 selv om man sidder på et tilfældigt IPv4 net på et hotel et sted i verden? Det vil jeg i alt fald satse på.

8. april, 2014

Efteruddannelse uden jordforbindelse?

Filed under: småsnak — andreas @ 21:04

VIA_reklame_set_paa_jpdk_20140408

Nej det er ikke mig der er begyndt at få reklamer på hjemmesiden. Jeg gør en del for at slippe for dem, men på min standard browser på arbejdet, der bliver jeg eksponeret hvis jeg lige checker nyhedsstrømmen, mens compileren snurrer. Jeg faldt over ovenstående reklame. Jeg havde netop skrevet et indlæg på min blog om Schukostik og så kom denne. VIA efteruddannelse har fået lavet et reklamefoto, hvor der bliver slået på metaforen, at man sætter stikket i. I min kontekst kan jeg simplethen ikke lade være med at få øje på, at det er en dansk stikkontakt uden jord, som man forsøger, at sætte et Schukostik i. Det kender vi jo allesammen effekten af: man mangler jordforbindelsen. Det var nok ikke lige den metafor VIA efteruddannelse gik efter. Stikket er desuden også drevet 90 grader i forhold til vanlig praksis.

30. marts, 2014

min mor på nettet

Filed under: IT-politik,småsnak — andreas @ 10:47

 

www.hannenyboebach.dk

www.hannenyboebach.dk

Det er efterhånden en del år siden, at alle generationer kom på Internettet i Danmark. Det er dog ikke på lige vilkår. Forståelsesrammen er bestemt ikke den samme. Da jeg i 1996 var hotlinemedarbejder hos Danadata (senere TDC Internet), fik vi Danmark på nettet. Jeg mindes en kundetilvækst fra ca. 2000 kunder til over 100.000 kunder på 5 måneder. Det var alle nye kunder. Ikke kunder der var kommet fra andre selskaber. I samme periode fik danske portaler som jubii.dk succes. Stifteren af Danadata Preben Mejer havde også disse tanker. Midt i den hidsige vækst af opkoblinger til nettet (via modem) fløj han i helikopteren hen over og så at portaler ville blive det næste hit. Han fik ret. Meget er dog sket siden. Søgemaskinerne tog over. Først Altavista og derefter Google.

Da min mor kom på nettet havde Google gjort deres indtog. Google blev den foretrukne startside. En overskuelig indgang til nettet. Her for nogle få uger siden gik det op for mig, at hun reelt ikke kunne kende forskel på nettet og Google. Hun havde aldrig indtastet en URL (webadresse) i feltet øverst til venstre i Internet Explorer. Det samme galdt min mors jævnaldrende vininder. De var alle faldet i det som var portalerne store ønske, at gøre deres startside til ikke blot startsiden til nettet, men at gøre siden til selve nettet. Samtidigt med de første store  hamstringer af domænenavne under .dk, så som TDC’s opkøb af alle kommunenavne, da gik snakken i helikopter perspektiv på, at det i fremtiden ikke ville være vigtigt hvilket domænenavn man havde, blot man kunne finde ens hjemmeside via portalerne og søgemaskinerne meget nemt.

Reelt set er tendensen gået begge veje. Ser man på mobiltelefonnumre, så fik jeg i sin tid et forholdsvis nemt huskbart nummer ved at være klar på tasterne, når de nye nummerserier åbnede. Alle numre var lige gode set fra teleselskabernes side. I dag koster det nærmest ekstra, hvis man vil have to cifre efter hinanden der er ens. Der er ekstra pris for bronce, sølv og guldnumre. Omvendt har alle i dag en smartphone med telefonbog i og numre er stort set ikke noget man indtaster længere.

Selv om man ikke forstår internettets tekniske aspekter fuldt ud, så er der alligevel megen glæde ved at være tilstede på nettet. Jeg fik hjulpet min mor med at lave en hjemmeside for hendes billedkunst. En side lavet med WordPress på et betalt webhotel, på et betalt eget domæne. Alt sammen i modsætning til en gratis hjemmeside på en reklamebetalt portal. Altså “Kvaliteten af dit indhold skal sælge vores skrammel” konceptet. Nu har min mor fået en rolig side hvor hendes eget indhold viser hendes eget værd. Dette koster. I dette tilfælde 210 kr om året.Ikke en stor pris for at få foden i eget hus frem for at bo i Bigbrotherhuset. Det kræver selvfølgelig, at man ved om man bor i Bigbrotherhuset. Hvem sagde “The Truman Show” ?

Den nye kunsterside kan findes her.

10. januar, 2012

Godt skudt ind i det nye år

Filed under: småsnak — andreas @ 0:23

Vi har som mange andre en tæt pakket kalender med hensyn til familebesøg og spisning i julen. Foruden  juleaften og 2 familejulefrokoster mellem jul og nytår, så har vi også lige to fødselsdage mellem jul og nytår. Så der er rigeligt tid til at se familien til bords i lidt forskellige konstellationer. På min fødselsdag d. 30 december skulle det være anderledes i 2011. Jeg valgte familemiddagen fra og tog i stedet min ældste søn på knapt 8 år med til København for at se Copenhagen Suborbitals rakettest. Det blev superhyggeligt. Togturen blev brugt til at læse Harry Potter højt for min søn, og det lod til at der var flere andre der hørte med. Til selve rakettesten var der mødt omkring 150 tilskuere op. Vi stod på måske 150 meters afstand fra betonafskærmningen til de to rakettests, der blev udført med en times mellemrum. Lyden var voldsom og kunne mærkes i brystet – især LES-testen, som afbilledet. Det var godt, at jeg havde taget høreværn med til os. Især for unge ører, der jo hører væsentligt bedre end gamle og koncerthærgede ører.

Peter Madsen tog sig tid til at underholde pubklikum i pausen mellem de to rakettests. Det blev blandt andet til en historie, der sammenlignede Copenhagen Suborbitals teknologi med tyskernes V2-raketter under anden verdenskrig. Peter fik historien fortalt således, at den fængede både mig og min søn, så ingen tvivl om, at Peter er en erfaren foredragsholder. Jeg får mulighed for at gense ham allerede d. 18. hvor Crisplant hvor jeg arbejder, har inviteret ham til at holde et inspirationsforedrag. Fint at kunne være med til at støtte Copenhagen Suborbitals på den måde også.

Efter rakettestene og den opligatoriske fotosession af hele holdet foran raketten bagefter var der åbent hus i HAB. HAB er Horisontal Assembly Building – en gammel rusten uopvarmet rundbuehal. Intet fancy tværtimod. Hele miljøet på det forlængst nedlagte B&W værftområde er der hvor alle actionfilm ender. I dette tilfælde er det her hvor actionen starter.

Vi fik set rakettests med drøn på, så nytårsraketterne dagen efter virkede noget tamme i sammenligning. Så vi havde blot fejret nytåret en dag for tidligt.

14. september, 2011

Valget er afgjort

Filed under: småsnak — andreas @ 21:06

Valget er afgjort i alt fald langs ringvejen her i Århus V. På blokken til venstre hører de røde til, nemlig fagforeningen 3F. De proklamerer på en stort banner: “Final countdown, Ny regering, Ny politik”. På den blå (kontor)blok til højre er der blot et banner, der siger: “Til leje”.

29. maj, 2011

Træstubkunst

Filed under: ideer,småsnak — andreas @ 21:53

På en mindre gåtur i lokalområdet, kun nogle få hundrede meter fra hvor vi bor, spottede jeg dette særegne havedyr. Jeg overgiver mig, det slår klart mit lille haveegern. På sedlen står der blandt andet: “Allosaurus, kødædende. Her undtagelsesvis i færd med at spise et stykke knækbrød.”

17. december, 2010

Superoffenligt

Filed under: IT-politik,ophavsret,småsnak — andreas @ 7:00

De fleste har i deres ungdom lavet en eller flere dumheder i fuld offentlighed. Men hvad er fuld offenlighed? Alle dem der passerede Strøget, da du kastede op i en skraldespand klokken 2 fredag nat? Alle de øvrige i gymnasiklassen, da du kom til at udstille din uvidenhed?

Ophavsretsloven har et offenlighedsbegreb. Dette begreb er lagt fast efter en række retssager først og fremmest ført af KODA. Der er hermed lagt en linje for hvornår man spiller musik i offenligt regi og hvornår det er i privat regi. Er det i offenligt regi, ja så skal der betales afgift til KODA.

Indenfor begrebet offenligthed, da mener jeg at internettet har sat nye standarder for den mulige eksponering. Der er stor forskel på at dumme sig til en lokalt vælgermøde, hvor de få fremmødte tilhængere griner i skæget – og så gøre det i medierne og dermed også internetmedierne. Eksponeringen i denne superoffenlighed er langt større end den eksponering man får ved blot at opholde sig i det offenlige rum. Laver man en dumhed, ja så bliver den gemt og refereret igen og igen. Her tænker jeg f.eks. på Aase D. Madsen  fra DF, der ikke kunne sin procentregning eller senest Sarah Palin, der ikke lige havde styr på om USA er allieret med Nord eller Sydkorea. Alt sammen dumheder, der næppe ville være ødelæggende for karieren hvis de var sket i den nære offenlighed frem for i superoffenligheden med den evige hukommelse.

Forhåbenligt lærer vores egne børn gennem deres omfattende mediebrug, at kende forskel på offenlighed og superoffenlighed. Vær kontrollerende overfor hvad du eksponerer superoffenligt, men dum dig gerne i den nære offenlighed og lær af dette uden at få varige mén. Eksperienter i det superoffenlige rum med fiktive Facebookprofiler ligesom Skat gør det. Altså bryd reglerne men ikke loven.

Jeg er ikke i tvivl om, at det allerede sker. Faktisk så gik jeg for et par uger siden en kort tur i Strøget i Århus, foran mig gik to teenagerpiger, der højlydt diskuterede hvordan de ville lave en falsk facebookprofil, som skulle have vildt mange venner. Derefter skulle den fiktive perosn skeje ud på måder de sikkert ikke selv turde gøre. Yes tænkte jeg indvendigt, det er lige det der skal til. Det er en sund identitetsskabende aktivitet de to veninder var ved at planlægge. Jeg håber de fuldførte ideen sidenhen.

12. november, 2010

En tilfældig samling

Filed under: ideer,småsnak — andreas @ 7:00

Træbiler med mælkelågshjul

Min ældste søn er startet i skolen. Blandt de uanede mange nye indtryk og konkrete ting at forholde sig til er skolemælken. Den dominerende svensk/danske mejerikoncern “Orla” leverer nu om stunder skolemælken i engangsplastbøtter med skruelåg. Af uransagelige grunde begyndte min søn at samle på disse plastlåg. I en weekend indfandt ideen sig. Lågene blev til hjul hvis man satte dem sammen to og to. Så gik der Jørgen Clevin i den. Jeg lavede en tegning af nogle biler sammen med børnene og tog dem med på værkstedet. Her blev bilerne tegnet over på nogle reststykker træ. Rent faktisk, så er det noget af den bordplade jeg fik tilovers, da jeg lavede den krumme bordplade til køkkenet. Til racerbilerne brugte jeg også nogle stumper malerrørepinde. De holder bedre end ispinde. Så frem med høreværn, stiksav og boremaskine. Ret hurtigt havde vi flere biler end vi havde hjul til, så nu gik kampen om at samle låg ind i spisefrikvarteret. Kendere vil kunne genkende hvilke mælketyder der er blevet konsumeret for at kunne lave de viste biler. I alt 7 liter mælk. Som farvene antyder, så er der ikke tale om knap 6 ugers indsamling af egne mælkelåg, men derimod en hurtig indsamling af klassekammeraternes mælkelåg.

Older Posts »

Powered by WordPress