Andreas Bach Aaen Innovation og Open Source

24. marts, 2008

Lydløs desktop

Filed under: hardware,linux — andreas @ 12:50

Mit skrivebord

Så kom tiden til at få lavet desktoppen lydløs. Jeg har købt mig en HP t5735. Det er en tynd klient og normalt ikke noget private køber, men de er ganske almindelige i større organisationer. Det specielle ved denne tynde klient er, at der er preinstalleret med Debian 4.0. Det giver en vis sikkerhed for at hardwaren er nogenlunde supporteret under Linux. For rigtigt gættet, nej jeg vil som sædvanligt ikke blot køre med standard softwaren på dette stykke hardware. Maskinen er nemlig kraftig nok til at fungere som en tyk klient frem for en tynd. En 64 bits AMD 2100+ Sempron processor, der kører ved 1GHz. Prisen for den tynde klient var omkring 2900 kr. Havde man valgt en notebook i samme prisklasse, så som Zepto 3215W, så havde man ikke fået en lydløs computer. Man havde fået en processor, der typisk ville brænde omkring 30W af frem for de 9W, som AMD Sempron 2100+ vil brænde af. Passiv køling er med de 9W en reel mulighed.

HP t5735

Det eneste der mangler en en lydløs disk, men plads til et fuldt operativsystem. Her har jeg lagt ud med en 4GB USB-disk. Det er bare at stoppe den i en af de 8 USB2 huller, der er i maskinen. Faktisk er 2 af dem inde i maskinen, så man kan få indbygget “harddisken” hvis man har lyst. Jeg har fået lagt en debian unstable med Gnome desktop environment ind på usb-disken – og det fylder den 95% op. Så mon ikke 8GB er det jeg bør gå efter snarest. 4GB usb-sticken var blot en jeg havde liggende.

Om ikke andet så har jeg fået bekræftiget, at der kan opnås en ganske acceptabel hastighed ved at installere OSet på en USB-stick. Hjemmekatalogerne har jeg valgt at nfs-mounte fra min mini NAS-server. Så her har jeg masser af plads til at boltre mig. Det er ganske fantastisk at have en lydløs PC. Ikke noget med blæser eller harddiskstøj til at ødelægge en stille aften, når børnene er lagt i seng. Sikke mange andre – og noget svarere lyde man så lægger mærke til. Min fladskærm den larmer. Baggrundsbelysningen kommer med en summende lyd afhængig af hvordan intensiteten og kontrasten indstilles. Nu var jeg ellers lige blevet så glad for min nye Samsung LCD-skærm. Nå men på dette punkt, så er der vist kun at vente på at OLED teknologien bliver moden og billig, så man kan slippe for baggrundsbelysning af skærmen.

3. marts, 2008

FOSDEM

Filed under: linux,småsnak — andreas @ 23:34

FOSDEM Janson auditorium

Der er nu gået en god uge siden jeg var på FOSDEM-konference i Bruxelles. FOSDEM er Free and Open Source Developers Meeting – og profilen er klar. Det er bestemt en konference for udviklere. Den ligger i en weekend, der er gratis entre, registrering er ikke nødvendig og konferencesporget er engelsk på trods af , at det foregår i Belgien. Det anslås at, der er omkring 5000 deltagere – nok ikke helt forkert, når man sammenligner mavefornemmelsen med størrelsen af Linuxforum i de seneste par år. Linuxforums fokus har dog klart været meget mere blandet. Lidt for leflen for forretningsfolk og offentlige myndigheder om fredagen og lidt for brugerne og udviklerne om lørdagen. Det største fællestræk er vel den danske vinkel på tingene. Er man udvikler, så kan jeg klart anbefale FOSDEM. De 12 samtidige spor tvinger en til at vælge hårdt i programmet. Nogle sessioner ender med at minde om workshops i stedet for oplæg.

FOSDEM Cross Building Debian

Det bliver taget en del beslutninger om den fremtidige udvikling, da mange udviklere for en gangs skyld mødes ansigt til ansigt frem for blot via email og anden elektronisk kommunikation. Som alle gode konferencer, så er det i korridorerne, at det spændende sker.

FOSDEM koridorsnak

Slutteligt er der jo mulighed for at komme til gratis fest og Belgisk øl. Live band var der endda også.

FOSDEM - Free Beer Party

Powered by WordPress