Andreas Bach Aaen Innovation og Open Source

24. marts, 2008

Lydløs desktop

Filed under: hardware,linux — andreas @ 12:50

Mit skrivebord

Så kom tiden til at få lavet desktoppen lydløs. Jeg har købt mig en HP t5735. Det er en tynd klient og normalt ikke noget private køber, men de er ganske almindelige i større organisationer. Det specielle ved denne tynde klient er, at der er preinstalleret med Debian 4.0. Det giver en vis sikkerhed for at hardwaren er nogenlunde supporteret under Linux. For rigtigt gættet, nej jeg vil som sædvanligt ikke blot køre med standard softwaren på dette stykke hardware. Maskinen er nemlig kraftig nok til at fungere som en tyk klient frem for en tynd. En 64 bits AMD 2100+ Sempron processor, der kører ved 1GHz. Prisen for den tynde klient var omkring 2900 kr. Havde man valgt en notebook i samme prisklasse, så som Zepto 3215W, så havde man ikke fået en lydløs computer. Man havde fået en processor, der typisk ville brænde omkring 30W af frem for de 9W, som AMD Sempron 2100+ vil brænde af. Passiv køling er med de 9W en reel mulighed.

HP t5735

Det eneste der mangler en en lydløs disk, men plads til et fuldt operativsystem. Her har jeg lagt ud med en 4GB USB-disk. Det er bare at stoppe den i en af de 8 USB2 huller, der er i maskinen. Faktisk er 2 af dem inde i maskinen, så man kan få indbygget “harddisken” hvis man har lyst. Jeg har fået lagt en debian unstable med Gnome desktop environment ind på usb-disken – og det fylder den 95% op. Så mon ikke 8GB er det jeg bør gå efter snarest. 4GB usb-sticken var blot en jeg havde liggende.

Om ikke andet så har jeg fået bekræftiget, at der kan opnås en ganske acceptabel hastighed ved at installere OSet på en USB-stick. Hjemmekatalogerne har jeg valgt at nfs-mounte fra min mini NAS-server. Så her har jeg masser af plads til at boltre mig. Det er ganske fantastisk at have en lydløs PC. Ikke noget med blæser eller harddiskstøj til at ødelægge en stille aften, når børnene er lagt i seng. Sikke mange andre – og noget svarere lyde man så lægger mærke til. Min fladskærm den larmer. Baggrundsbelysningen kommer med en summende lyd afhængig af hvordan intensiteten og kontrasten indstilles. Nu var jeg ellers lige blevet så glad for min nye Samsung LCD-skærm. Nå men på dette punkt, så er der vist kun at vente på at OLED teknologien bliver moden og billig, så man kan slippe for baggrundsbelysning af skærmen.

10 Comments »

 1. En almindelig seagate 7200.9 eller 7200.10 3½” harddisk under 200 GB siger ingenting. Ej heller deres 2½” 5400 rpm’s.

  Kommentar by Steen — 25. marts, 2008 @ 11:44

 2. Jeg har i forvejen en Seagate 7200 RPM disk. Jeg synes, at den larmer. Desuden vil langt de fleste 3½” diske kræve køling – og det larmer. 2½” 5400 rpms laptop diske er nok dem, der vil få det hårdest i konkurrencen med flashdiske. Især da mit behov for lokal diskplads er under 20GB. Jeg har i gennem tiden fået mange gode råd om gode kombinationer, som folk synes ikke larmede. Til slut har jeg blot måttet konstatere, at min løsning endte med at larme alligevel. Lige nu er jeg glad, fordi jeg endelig har fået en løsning der slet ikke larmer. Dette har jeg kun opnået ved konsekvent at sikre mig, at der ingen bevægelige dele er i løsningen.

  Kommentar by andreas — 25. marts, 2008 @ 21:22

 3. Spændende projekt 🙂

  Har du overvejet et mini-ITX system? Et VIA EPIA EN12000EG mobo har en 1.2 GHz C7 processor, og er 100% passivt kølet. Strømforbrug ved load er 16W (specs). Mobo koster 1300 kroner i Danmark. Derudover skal du bruge 1 GB DDR2 RAM til et par hundrede og et mini-ITX kabinet som Morex Cupid 3677 til 600 kr. Mobo har 2xSATA og 2xIDE hvilket giver lidt mere fleksibilitet (SATA SSD eller IDE flash, foruden rigtige harddiske). Der er en enkelt kabinetblæser, men den kan du nok disable, i hvert fald sålænge der ikke er en harddisk som skal køles.

  Jeg har selv dette mobo som på sigt skal bruges til en hjemmebygget NAS (i et lidt større mini-ITX kabinet, hvor der kan være en 3.5″ disk). Jeg har ingen ide om performance af VIA 1.2 GHz C7 i forhold til AMD Sempron 2100+ men jeg kan uden problemer køre Ubuntu 7.10 på den.

  Mini-ITX er dog dyrt i forhold til microATX, men mini-ITX er dog stadig en standard. HPs thin client kører, så vidt jeg kan se, med en proprietær form factor, og graden af standardisering plejer at være omvendt proportional med prisen…

  Kommentar by Jesper Lund — 26. marts, 2008 @ 0:07

 4. Strømforbruget på 16W skulle være CPU + chipset (mobo samlet).

  Kommentar by Jesper Lund — 26. marts, 2008 @ 0:17

 5. Via C7 giver dig en x86 processor mens AMD Sempron 1200+ giver dig en x86_64 processor. Hastighedsmæssigt vil jeg putte dem begge i kategorien hurtig nok. Hastigheden af grafikkortet og adgang til (flash)disk er mindst lige så afgørende. Hvad koster en passivt kølet strømforsyning til et VIA mini-ITX system? Det har i alt fald i mine tidligere beregninger været noget af det der trak ned. Så får din kommentar om, at der lige er en kabinetblæser, som man sikkert kan disable mig til at lyse rødt. Jeg har for dårlige erfaringer i den retning.

  Dernæst er et andet springende punkt for mig VIAs håbløst manglende support for Linux. De har lovet og lovet, men der sker intet. Lige nu er AMD på rette vej. Dernæst så har det været et stort plus for mig,at HP t5735 har DVI-udgang. Det ser man ikke på så mange integrerede platforme endnu.

  Strømforbruget er knap så vigtig en parameter for min desktop-løsning, som for min NAS-løsning, da desktoppen er tændt væsentligt færre timer i døgnet end NAS-løsningen.

  Kommentar by andreas — 26. marts, 2008 @ 9:27

 6. Morex Cupid Mini-ITX kabinettet har ekstern 60W PSU uden blæser (som notebooks), og PSU følger med kabinet. PSUen leverer 12V DC, og konverteringen til 5V og 3.3V har et lille board i kabinettet, som ikke kræver køling. Kabinetblæseren skal reelt kun køle mobo og harddiske.

  Ubuntu 7.10 installerede uden problemer fra Live CD på mit VIA EPIA EN12000EG mobo. Der var nødvendigt at tilføje acpi=force til GRUB loaderen (for automatisk poweroff), men derudover kan jeg ikke pege på noget som ikke virker.

  Onboard grafikken er ikke jordens hurtigste, men det kan godt trække Ubuntu GNOME desktoppen.

  Med hensyn til strømforbrug tror jeg at de to løsninger er meget tæt på hinanden.

  Kommentar by Jesper Lund — 26. marts, 2008 @ 16:34

 7. Spændende at høre praktiske erfaringer med lavenergi PC’er.

  Hvordan er det efterhånden med levetiden på flashdiske?

  En absolut uvidenskabelig fornemmelse, baseret på de fejl vi ser på mit arbejde, får mig til at mene at defekte USB sticks er temmelig overrepræsenteret blandt hardwarefejl.

  På den anden side, når du benytter den som systemdisk og har dine brugerdata på NAS er det næppe noget problem, eftersom at det er skrivning af data der slider på dem.

  Kommentar by Klaus — 12. april, 2008 @ 16:03

 8. Flashdiske er under stor udvikling. Især er der blevet arbejdet med at gøre dem mere attraktive ved at sætte læse og skrivehastigheden i vejret. Alle flashdiske indehodler en controller i lighed med harddiske. Controlleren kan være mere eller mindre smart mht. til at sprede belastningen af genskrivninger over hele hukommelsen. I princippet kan der sagtens være dårlige ram-blokke allerede på flashdisken allerede på salgstidspunktet, men disse er blot gemt af vejen af controlleren. Helt på samme måde, som hardiske kan have dårlige sektorer, som man blot aldrig får noget at høre om. Det største problem er at USB-flashdiske sælges stort set uden anden produktinformation end størrelsen. Det kan være voldsomt forskel på ydelsen og sikkert også levetiden på de forskellige produkter ret sikkert uafhængigt af prisen.
  Ellers er det korrekt, mine værdifulde data er på min NAS og ikke på USB-sticken. Størstedelen af flashen bliver sjælden genskrevet, så operativsystemet skal nok klare sig, men det kan jo være, at /tmp samt swap partitionen er for hård en belastning for USB-flashen. Det vil tiden vise. En ny USB stick som backup og afløser koster jo kun ca. 130 kr. Og jo jeg har et par stykker liggende.

  Kommentar by andreas — 12. april, 2008 @ 20:42

 9. Yep der sker en del på det område. Jeg ville nok forsøge at undgå for meget swap’ing, vha. masser af ram i maskinen.
  Indenfor den nærmeste fremtid regner jeg også med at skulle lege^H^H^H^H lave et projekt med tynde klienter på arbejdet. Så jeg håber du vil skrive mere om dine erfaringer.

  Kommentar by Klaus — 13. april, 2008 @ 20:29

 10. Nu er der ikke mulighed for at ændre ret meget på min tynde klient – formodentlig incl. ram. Jeg har ikke haft den skilt af tilstrækkeligt endnu, til at kunne sige, hvad der loddet i og hvad der sidder i sokler. En selvstændig USB-stick til swap kunne muligvis være en ide. Og bare rolig, der er mere på vej på bloggen.

  Kommentar by andreas — 13. april, 2008 @ 21:03

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress