Andreas Bach Aaen Innovation og Open Source

1. september, 2009

usb raid

Filed under: hardware,linux — andreas @ 23:37

USB RAID

Det måtte jo afprøves. For at øge hastigheden på mit lydløse desktop system, så benytter jeg en usb-stick  til at holde /usr partitionen. Resten kører over netværket og AoE protokollen. Hvad nu hvis man benyttede et raid system af USB sticks? Så et kig i gemmerne og et mockup var muligt. Via Google fandt jeg en anden, der havde leget med usb raid tidligere. Jeg fulgte opskriften og lavede mig et raid 5 system med 4 usb sticks. Raid funktionaliteten fungerede fint. Ingen problemer med at køre videre på raidet selv om en af usb-sticksene hives ud. Rent hastighedsmæssigt, så var overførselshastigheden ca. 3-4 gange den langsomste i stick i raidet. Og der er stor hastighedsforskel mellem de forskellige sticks. Så hvis jeg vil vinde noget rent performancemæssigt, så skal jeg ud at have fat i nogle sticks der alle er lige så hurtige som den hurtigste i testopstillingen.

Efter et kort stykke tid med kørsel på raid-systemet crashede filsystemet. Det skulle repareres. Ingen af raid-enhederne var stået af. Problemet viste sig, at være at den ene usb-stick er ustabil. Jeg har haft påført den alt for mange skrivninger. USB sticks kan altså ikke klare at blive brugt til swap partition. Så USB sticks går altså typisk i stykker ved at der opstår læsefejl på sticken. Ikke noget med at hele disken fejler, som der muligvis er en større  risiko for ved klassiske harddiske. Skrivefejl på enkel-sektorer er dog heller ikke et ukendt fænomem på harddiske. Her kan man ofte benytte S.M.A.R.T. protokollen til tage højde for de kommende fejl. Desværre kender jeg ikke til USB-sticks, som understøtter S.M.A.R.T. selv om dette vil være en bedre løsning. Hermed er vi tilbage til, at det er filsystemet der crasher og ikke raid devicene. Så i praksis kunne jeg lige så godt køre med raid 0 frem for raid 5. Den øgede datasikkerhed opnås kun hvis det er hele diske der crasher.

Ingen kommentarer »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress