Andreas Bach Aaen Innovation og Open Source

6. april, 2008

x86_64 er ikke mainsteam

Filed under: hardware,linux — andreas @ 23:40

HP t5735

Jeg vil tro, at langt de fleste PCere i dag sælges med understøttelse af AMDs x86_64 arkitektur. Softwaremarkedet har dog ikke flyttet sig endnu. Min nye HP t5735 tynde klient er ganske vist en 64 bits maskine, men den Debian 4.0 installation, der er preinstalleret, det er en 32 bits udgave af Debian. Suk hvor usselt. Nå men det skulle da ikke afholde mig fra, at installeret en 64 bits udgave på en USB-stick. Det virker bare perfekt. Lige indtil jeg kommer til at skulle installere et par closed source plugins til Iceweasel (Debians ikke-varemærkenavn for Firefox). Lidt for mange steder på internettet fungerer ikke lige uden Macromedias Flash. De har så ikke lige gidet at kompilere en x86_64 udgave til Linux. SUK. Nå men nu har jeg jo lige været til FOSDEM, og hørte der om gnash. Altså en fri implementation af Macromedias Flash. Dette måtte prøves. Frem med apt-get – og så var den på plads. Nogle ganske få ting kom til at virke. Youtube.com kom stort set til at virke og dat sammen gælder Danmarks Radios update. Fint nok. Så var det lige Suns Java plugin. Fedt nok Sun har lavet x86_64 udgave af Java, men ikke lige en plugin til Firefox. SUK. Nå ja, der findes jo frie implementationer af Java, så som GJC. Der er bare lige det men, at implementationen slet ikke er konplet nok – især ikke til at trække min homebanking. SUK. Faktisk prøvede jeg lige nyeste version af Ubuntu af på en anden usb-stick og installerede Icedtea. IcedTea er baseret på den del af JDK, som Sun har frigivet som fri kildekode. Sun har købt kode ind fra andre leverandører, og har derfor ikke været i stand til at frigive hele koden for JDK. Nå men om ikke andet IcedTea er nok den mest komplette frie version af Java, der kan opdrives. Hvordan klarer den en typisk dansk homebankingløsning fra SDC?  Ikke for godt desværre. Første problem er at SDC ikke har noget rodcertifikat installeret i Iceweasel/Firefox, som standard. Normalt skal man så blot acceptere SDC’s certifikat, før man kommer videre i processen, men knapperne til at acceptere certifikatet var åbenbart ikke implementerede i IcedTea endnu. Så, der er stadig ikke nogen Javabaseret homebankingløsning med en fri klient. Øv.

Så lige nu er der kun den bøvlede løsning, at installere en 32 bits udgave af Firefox og køre den med 32bits plugins inklusive Suns closed source Java og Macromedia closed source Flash, hvis man vil kunne læse de internetsider, som Microsoft Windows brugere kan.

2 Comments »

  1. Jeg ville prøve med beta-udgaven af Ubuntu 8.04 . Der findes i hvert fald en wrapper til 32-bit macromedia flash, så den kan køre i din 64-bit Firefox. Til Java hedder icedtea nu openjdk-6 i stedet, den er compilet til 64-bit, og jeg har ikke haft nogen problemer med den; hverken til diverse store java-applikationer eller til min netbank.

    Har ikke selv haft lejlighed til at teste på en 64-bit maskine, men det skulle efter sigende virke perfekt =)

    Kommentar by Andreas W — 7. april, 2008 @ 12:32

  2. Det er rigtigt, at der findes en NDIS wrapper til at benytte 32-bits plugins til 64-bits Firefox – og at den burde virke med Macromedias flash implementation. Lige nu er jeg dog godt tilfreds med gnash, den kan det vigtigste (for mig) subsæt af flash. Det var netop den nye beta version af Ubuntu, som jeg prøvede af. IcedTea er vel nærmest at betegne som det frie byggemiljø, som OpenJDK kan oversættes i.
    Hvilken netbank, har du haft succes med? Hvem leverer netbanken til din bank? SDC eller andre?

    Kommentar by andreas — 7. april, 2008 @ 20:16

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress