Andreas Bach Aaen Innovation og Open Source

16. april, 2007

mini server

Filed under: hardware,linux — andreas @ 10:21

linkstation_on_desk.jpg

Jeg havde løst første halvdel af projektet om en multimediemaskine til stuen. En netværks løsning. Min min store desktop linux PCer som server var ikke optima til opgaven. Den kunne jo ikke både bruges til eksperimenter og stabil drift samtidigt. Dernæst bruger den alt for meget strøm til at stå tændt døgnet rundt. Auto power up/down ville selvfølgelig være en mulighed, men hvordan sikrer man lige at der ikke er nogle der bruger maskinen lige nu? Plads er også blevet et problem. Timevis af optagelser fra TV i mpeg format fylder. Min 20GB disk kunne ikke klare presset. Jeg måtte opgradere til en 200GB, men også den fik ben at gå på. Det ledte frem til den kommende løsning. En decideret storageserver. Det viste sig hurtigt, at utroligt mange billige storageservere faktisk kørere Linux. Udaftil har de en web-baseret del til konfiguration og internt sidder der en samba-server og klarer ærterne for Microsoft Windows klienterne. Tricket var at købe en sådan server og så modificere den. Ud med samba og ind med NFS, en mythtv-server og alt muligt andet guf. Et par USB porte på maskinen giver uanede muligheder for at tilslutte komponenter som fabrikanten af serveren ikke havde fantisi til at forestille sig. Markeds segmenter, de ikke anede fantes bliver åbent af brugerne.

Jeg faldt over en Buffalo Linkstation PRO med 500GB disk. Her var et aktvt miljø i gang med at forstå den helt ud i detaljerne, og installere en ARM baseret Debian på den. Som standard bliver den leveret med en storpatchet 2.6.12 kerne. Det er ikke optimalt af flere årsager, så vi arbejder på at få den porteret frem til bleeding edge. Hermed vil det blive lettere at bruge alle de nyeste USB og andre kerne drivere, som kan gøre serveren interessant. Rent strømforbrugsmæssigt, så bruger den ca. 23W. Min PCer bruger vel ca. 110W. en ganske pæn reduktion. En god del af de 23W skyldes at disken ikke med standardkernen kan lokkes til at gå i dvale. Måske vil det lykkedes med en nyere kerne. Så hvis man ikke er helt så meget il hjemmebyg som Poul-Henning Kamp, eller man ikke lige har nogle stumper liggende i rodekassen, så er det bestemt en interessant boks. følg med i udviklingen på: www.linkstationwiki.net. Måske har det undret dig at boksen står på hovedet på billede. Det skyldes at der under bunden er en slids, der giver afgang til en udokumumenteret serial-port, som giver adgang til bootloaderen og hele opstartssekvensen. Serialporten bruger et ikke standard stik og bruger desuden 3,3V logik istedet for 12V. Så et ombygget serielt kabel til en Nokia mobil var den billige løsning. DKU-5 hedder kabelet. Det er selvfølgelig kun de første pionerer, der får behov for sådan en hardware løsning. Det er endda endda billigt sluppet for man behøver hverken at åbne kassen eller lodde deri for at tilslutte serielporten.

2 Comments »

 1. Hej Andreas
  Spændende projekt du har gang i der. Jeg kan sagtens se en masse muligheder i det og bare strømbesparelsen gør det rigtig interessant. Jeg har lige kigget på Edbpriser og der er mange forskellige modeller fra Buffalo. Kan man modificere allesammen eller er det kun nogle enkelte det er muligt med? Der er f.eks. en HS-DH250GL til kun 1500 kr. Kan den modificeres?

  Venlig hilsen

  Jon

  Kommentar by jon — 19. april, 2007 @ 11:22

 2. Ja alle Buffalos linkstations og terastations kan modificeres. De kører alle Linux. Det er ikke samme hardwarearkitektur alle sammen, og de er bestemt heller ikke lige kraftige/hurtige. Jeg valgte min fordi den er hurtig nok til at fylde båndbredden ud på et 100 Mbit net. Et par USB porte er også et must. Til UPS overvågningen, til printeren, til digitalt TV (DVB-T), til webcam’et, til backup på en USB disk, til et USB-lydkort, til en bluetooth dongle og så videre.
  Kig på wikien og følg forumet, når det ellers er tilbage online on nogle timer.

  Kommentar by andreas — 19. april, 2007 @ 11:59

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress