Andreas Bach Aaen Innovation og Open Source

20. april, 2007

Linux fiasko

Filed under: linux — andreas @ 11:21

Kiss DVD

For nogle år siden bragede danske KiSS technology igennem med en DVD afspiller der kunne afspille divx filer. Desuden havde den en ethernet port, så man kunne afspille filer fra ens computer samt høre internet radio. Ganske fantastisk. Prisen var høj 2500 kr, men det var nyt og noget de andre ikke kunne. Linux entutiaster som mig kastede sig også over den, da den benyttede Linux som styresystem. Glæden var dog kort, for KiSS Technology havde umådeligt svært ved at leve op til GPL licensen. Kildekoden blev ikke leveret med og da den laaangt om længe blev tilgængelig på deres hjemmeside, så var kildekoden ikke altid i sync med den binære kode. Der manglede også helt nødvendige konfigurationsfiler. Brugerne blev heller ikke gjort opmærksomme på at de havde købt et stykke hardware med Open Source software inden i. Et fogedforbud mod afspilleren havde været rimeligt. Det skete dog aldrig, for der er ikke nogen store tunge kapitalstærke firmaer, der har ophavsret på passende store eller væsentlige dele af Linuxkernen og som gider gøre noget for at forsvare markedet for at blive forvredet af de overtrådte licenser.

Nu gik det hverken værre eller bedre end at KiSS Technology kom i infight med en anden og meget klokkeklar GPL overtrædelse på samme produkt. De havde hugget noget kode fra mplayer projektet, der skulle bruges til at lave undertekster til divx film. Koden havde KiSS linket sammen med et af de lukkede programmer på afspilleren. Denne sag gav en del dårlig omtale, men ledte ikke til noget. Programmørerne fra mplayer havde ikke de økonomiske ressourcer til at stoppe KiSS Technology. Desværre kom dette også til at overskygge de helt basale overtrædelser af GPL licensen for Linuxkernen.

Set med Free Software øjne, så er historien en fiasko. Ikke kun på grund af licensstridighederne, men fordi afspilleren brugte så få Free Software komponenter, at det aldrig lykkedes at modificere softwaren til at presse det potentiale ud af hardwaren, som den var i stand til.

Systemet bestod af to Free Software komponenter: Linuxkernen og bysybox. Resten var lukkede komponenter: dhcp klient, kerne moduler til skærmstyring og hardware support for mpeg2 og divx, menuprogram og afspillerprogram.

Der opstod ganske vist et uafhængigt Open Source miljø omkring afspilleren på gooddvdstuff.com. Problemet var bare at ufatteligt på forumet rent faktisk havde nogen som helst viden om Linux. Blandt de få der havde Linux viden var ikke alle lige gode til at formidle dette videre uden at man skulle være medlem af en lukket klub med kontingent. Det var mere shareware tankegangen end Free Software eller Open Source tankegangen. Det var totalt op ad bakke. De fleste alternative firmwares, der blev fremstillet handlede mest om andre baggrundsbilleder og lidt pænere og større fonte. KiSS Technology gik glip af et stort potentiale. Med lidt større åbenhed og en lille smule velvilje overfor brugerforumet omkring deres produkter, så kunne det havde blevet en kæmpe succes. Med en USB port på kunne man have lavet et videokonference system ved hjælp af et web-cam. Og selv uden kunne man have brugt den som VoIP PBX, Email klient, web-browser, kalender eller tynd klient f.eks. via vnc protokollen. Masser af muligheder. Tabte muligheder.

Ingen kommentarer »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress