Andreas Bach Aaen Innovation og Open Source

23. april, 2007

Den fordømte NAT

Filed under: linux,småsnak — andreas @ 21:49

Havde dot.com bølgen bare varet lidt længere, så var IPv6 måske blevet udrullet, og vi kunne glemme alt om det bøvl som NAT giver. Problemet var, at ikke ret mange havde et reelt behov for globale routebare adresser hjemme i privaten. Det har man i dag. IP-telefoner er det mest oplagte. Det er altså praktisk, at man kan ringe til en telefon udefra. Havde det ikke været for NAT, så havde vi heller ikke haft Skype (rimer på hype) i dag. Det eneste der er smart ved Skype er at den er god til at gennemhulle NAT.

Jeg er ved at rode med Asterisk og havde en masse bøvl med at få den til at virke, hvis man skulle ringe ind til den udefra. Det private net som min WRT54GS router uddeler er det der giver bøvlet. Løsningen viste sig at være lige så grim som NAT selv. Jeg installerede VoIP udgaven af DD-WRT. Den kører med SER som proxy med samt en rtp proxy. SER bliver brugt til at rute SIP gennem NAT, mens rtp proxyen bliver brugt til at lede datastrømmen gennem NAT. Den slags julelege kræver, at man altid kører SIP på port5060, http på port 80 og så videre. Port adresseringen og service begrebet bliver blandet sammen sikke noget gris. Men så længe der kun er IPv4 internetudbydere på markedet, så kan jeg kun anbefale VoIP udgaven af DD-WRT firmwaren.

Ingen kommentarer »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress