Andreas Bach Aaen Innovation og Open Source

8. august, 2011

Lego Loop Sorter

Filed under: hardware,ideer,lego,linux — andreas @ 8:00

 

I mit professionelle arbejde, arbejder vi med store maskiner. Vi bygger sorteringsanlæg. Kæmpe store fabriksinstallationer med masser af automatisering. Det er dyre anlæg til mange millioner kroner. Oftest arbejder vi med virtuelle simulatorer under udvikling og test. Det er hurtigere og billigere. Ind i mellem er det dog godt at arbejde med et rigtigt anlæg – for at få den rigtige mekanikforståelse af hvad det er for et problem vi er ved at løse i software. Da jeg i julegave sidste år fik et Lego Mindstorms sæt, så fik jeg hurtigt tanken, at jeg ville bygge mig mit eget  sorteringsanlæg. En fysisk fungerende model hjemme på skrivebordet, der vil kunne demonstrere nogle af de basale teknikker, der bliver brugt i et fuldskala sorteringsanlæg. Altså en miniudgave til nogle få tusinde kroner, frem for en fabriksmodel til mange millioner, der fylder en hel fabrikshal.

Modellen kan indføre duplo klodser på ledige vogne. Ultralydsdetektoren fungerer som en tomvognsdetektor. Det vil sige, at der kun indføres duploklodser på vogne, hvor man kan se, der er tomme og ikke på vogne, som man regner med er tomme forbi vognen netop har læsset en klods af i afkastet. Det er en slags verifikation. Det detekterer fejl, hvor en duploklods nægter at glide af en  vogn, når den læsser af, eller hvis en klods er gledet fra en vogn til en anden.

Lysdetektoren bruges til flere ting. Den ser om der er klodser på transportbåndet, så klodserne kan positioneres klar til indføring på sorteringstoget. Dernæst ser den hvilken farve klodsen har. Trykknapperne får et tryk hver gang en vogn passerer, så tomvognsdetektoren, indføringen og afkastet ved hvilken vogn der passerer. Samtidigt måles hastigheden af toget, så timingen af indføringen kan fintunes. En af motorerne benyttes som omdrejningstæller, der bruges til at vælge hvilke farver klodser, der skal læses af i afkastet. Alle farver, ingen farver, eller strejfere (klodser der ikke er korrekt indført) kan også vælges.

Fuldskala sorteringsanlæg har selvfølgelig mange afkast og også flere indføringer, så her skal der tages valg for hvert afkast. Der vil være stregkodelæsere og måske en vægt i stedet for en farveaflæser. Tomvognsdetektoren kan være videobaseret, men principperne er de samme. Principper, der altså kan demonstreres fysisk på et skrivebord.

4 Comments »

 1. Cool!

  Kommer næsten til at savne PTOE !

  Skal I bygge simulatorer eller full scale sortere i Lego? Kan være det sparer penge, reservedele er i hvert fald billigere 🙂

  /Thomas

  Kommentar by Thomas Arge — 8. august, 2011 @ 13:47

 2. Legosorteren er ren fritid, men det forhindrer jo ikke modellen i at kunne demonstrere egensklaber, der er helt de samme på en fullskala sorteringsmaskine. F.eks. hvor mange vogne kører der forbi men indføringen gør klar til, at indføre næste emne? Eller sagt på en anden måde hvor mange indføringer skal der til for, at toget konstant fyldes helt? Man kan også forfine softwaren til indføringen, så den måler længden af emner der indføres. Små klodser skal puttes på lidt senere, så de havner midt på vognen, meget lange klodser skal måske ligge hen over to vogne. Begge dele er koncepter, der findes på rigtige sorteringsmaskiner.

  Kommentar by andreas — 8. august, 2011 @ 20:00

 3. Imponerende!Flot klaret, Andreas! Man kan jo klare næsten alt med LEGO klodser..

  Kommentar by Sydney — 9. august, 2011 @ 23:05

 4. Det er en rigtig god ide. Det ser godt ud.

  Kommentar by Jesper — 14. august, 2011 @ 0:06

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress