Andreas Bach Aaen Innovation og Open Source

7. september, 2012

Intelligent el-styring og manglende åbenhed.

Filed under: Åbne standarder,hardware — andreas @ 7:00

I Danmark er mærkevaren for intelligent elstyring i et parcelhus et IHC system fra LK. Eller det har det i alt fald været indtil nu. Der er selvfølgelig kampen om, at det skal være en trådet eller trådløs løsning. Der er mange propritære løsnigner på markedet, men man bør nok vælge en løsning, hvor der en mange producenter, der bakker op om en fælles standard. Det er trods alt udstyr til husets faste installation, der gerne skulle have en lang levetid. Så hvorfor satse på en enkelt producents overlevelse?

Hvis man vil satse trådløst, så er det nok Z-wave, der har mest vind i sejlene. Det lader dog til, at de store producenter ikke helt har taget denne teknologi til sig endnu. Det spøger også med en masse historier om kompatibilitetsproblemer.

Hvis man vil satse på en trådet løsning, så er KNX en mulighed. KNX, der tidligere hed EIB og har en del år på bagen. Det er en åben standard i ISO sammenhæng rent specifikationsmæssigt.Åbent vil i dene sammenhæng sige, at man kan købe specifikationen, men at man ikke må videre distribuere den. Der er mange producenter af udstyr – og det virker på tværs af producenter. Så der er styring af lys, varme, persienner, vinduesåbning, vejrstationaflæsning, røg og CO2 detektorer og meget mere. Klart at en enkelt producent ikke er førende inden for alle disse styringsområder. KNX er dog også ganske lukket. I praksis, så opsættes styringen af KNX-enheder via eet program ETS, som koster 10.000 kr at anskaffe. Der er ikke nogen Open Source løsninger, der kan sætte et KNX-system op. Der er dog Open Source programmer, der kan styre et opsat system.

Efter sigende så virker elementer fra forskellige producenter ganske fint sammen, da de alle benytter samme lukkede opsætnings og styrings program. I praksis skal alle producenter have deres udstyr godkendt af KNX-organisationen for at kunne markedsføre deres udstyr. Denne stramme styring og lukkethed betyder, at KNX faktisk er dyrere end IHC fra LK til trods for at det er leveret af mange producenter. Jeg har fået en pris på et IHC anlæg til 50.000 kr og et KNX anlæg med samme funktionalitet for 80.000 kr.

På KNXs danske hjemmeside påberåber de sig: “KNX verdens eneste åbne STANDARD til bolig- og bygningsautomation”. Desværre lader det til at åben betyder commercially available. Det er det som jeg vil kalde åben på 1980 niveau. Der er ingen tvivl om, at der kunne skabes et helt andet produkt til en meget lavere pris med en større åbenhed. Standarden er ikke gratis tilgængelig. Der er de facto påkærvede dyre certificeringsprogramer. Der er ingen konkurrencesituation om softwaren ETS, som bruges til, at konfigurere og programmere KNX modulerne med. Der er lang vej inden KNX nærmer sig den åbenhed og konkurrence, som man ser indenfor Open Source software og senest også med open source hardware så som Arduino.

Alt i alt har denne lukkethed medført, at jeg i først eomgang har valgt ikke at få installeret et intelligent el-system til vores nye hus. Jeg satser på Eurodåser i murene og en hel del tomrør. De intelligente el-systemer bruger typisk mindst 0,8W pr. enhed. Det kan godt summe op til en hel del i et stort hus. Al denne el skal så spares på f.eks. at slukke lyset noget mere. Det er det givet vis en god forretning i for kontorlokaler, hvor der er mange folk, der kommer og går på skæve tidspunkter og ingen har overblikket over om alle er gået og om de som den sidste kan slukke lyset. Dette vil ikke være tilfældet i et privat hjem. Der har du overblikket over om du er den sidste der går i seng eller den sidste der tager hjemmefra om morgenen. Skulle man en gang i mellem glemme at slukke en 8W LED pære og lader den brænde 9 timer inden man er hjemme igen, så rykker det ikke o forhold til måske 70 gange 0,8 W døgnet rundt året rundt.

Så intelligent er er altså at skifte alle pærer til LED-pærer og så leve med , at man glemmer at slukke dem en gang i mellem. Det er langt den billigske løsning, både i el-pris og i anskaffelsespris.

4 Comments »

 1. Jeg er helt enig med dig i at producenter af intelligente el-løsninger ikke er åbne. Det er meget trist at vi forbrugere (læs: nørder) kan få adgang til vores egne data på et let måde. Jeg er ejer af en varmepumpe som i princippet kan fjernstyres. Sagen er bare at jeg skal betale for at få adgang til en portal med MINE data. Hvorfor kan jeg ikke bare selv få adgang?

  Tillad mig at linke til en af mine artikler. Den har et par sure kommentarer ang. Z-Wave og åbenhed. Den findes her: http://www.altomdata.dk/automatiser_din_bolig

  Kommentar by Kenneth Geisshirt — 7. september, 2012 @ 9:38

 2. Ja det er ærgeligt at de intelligente el-løsninger ikke er åbne. Modsat så er de forbrugsmæssigt blevet mindre interessante, da forholdet mellem de Watt der bliver brugt til styringen og de Watt som en tændt lampe belaster med er ændret markant. Tænk på 0,8 W brændt af kontinuerligt. Det bliver til omkring 13 kr om året. For de penge kan en 60 Watt pære være tændt i over 100 timer eller en 8 W LED pære være tændt i 850 timer. Så den elektroniske kontakt, der selv bruger 0,8 W i standby forbrug skal holde din 8 W LED pære slukket i over 2 timer om dagen mere end du selv ville kunne sørge for med en analog kontakt uden standby forbrug.
  Der er med andre ord brug for at standbyforbruget for intelligent el kommer langt længere ned.

  Kommentar by andreas — 7. september, 2012 @ 11:56

 3. Jeg kunne også godt tænke mig at bruge intelligensen til f.ex. at styre belysningen ifbm. tyverisikring – kunne det være rart at styre hvornår x lampe styres – og f.ex. tænde en bestemt lampe (indenfor) – hvis en bevægelsessensor udenfor aktiveres osv.

  Og så meget andet sjov man kunne finde på – hvoraf noget garanteret kunne gå hen og blive nyttigt 🙂

  Men ikke når det er så lukket, og som følge af til de priser og med det strømforbrug pr. enhed.. 🙁

  Håber nogen laver en “Raspberry Pi” indenfor EL 🙂

  Kommentar by klavs klavsen — 11. september, 2012 @ 16:10

 4. Nu er det jo en ældre artikel, men som opfølgning kan jeg anbefale at tage et kig på ZenseHome.

  – Det er billigt (sammenlignet med andre intelligente systemer og styringer).

  – Det er fantisk enkelt at montere og konfigurere, og man behøver faktisk ikke engang at have en elektriker med på råd.

  – Det kræver ikke nogen modifikationer til en eksisterende traditionel el installation.

  Èn udfordring er dog at det pt ikke fås til eruopa dåser, men kun til Fuga… Men mon ikke det blot er et spørgsmål om tid før der også kommer Eruopa materiel til denne produktserie?

  Kommentar by Kevin — 9. maj, 2014 @ 9:58

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress