Andreas Bach Aaen Innovation og Open Source

7. september, 2015

Videnskabsformidling

Filed under: lego — andreas @ 0:16

andreas_mogensen

Tilbage i juni var jeg så heldig, at se Andreas Mogensen inspirere en række unge hoveder. Min datter i 2 klasse havde i samarbejde med Steno Museet i Aarhus været igennem et forløb hvor de havde lært om rumfart og Andreas Mogensens kommende rumfærd. De havde bygget med legoklodser og lavet videoer, der genfortalte det kommende rumeventyr. Et af holdene i min datters klasse lavede så god en video, at den blev udvalgt som en af de 5 bedste i landet. Dermed blev hele hendes klasse inviteret til Legoland til et arrangement med Andreas Mogensen, hvor han uddelte præmier til alle finalister. Den endelige vinder bliver vist nok udråbt fra rummet af en af de nærmeste dage. Super formidling for videnskabsmuseerne, godt udtænkt sponsorat for Lego og masser af naturvidenskabenlige interesserede unge.

På DR3 har de et videnskabsmagasin. Her har de i anledning af Andreas Mogensens rumfærd lavet en “DR3 – Rum-special”. De får fat på (Raket) Peter Madsen og laver et eksperimen i samarbejde med ham. De hænger den ene programvært op i en sele under en stor heliumballon inde en kæmpestor hal på Refshaleøen i København. Det går alsammen fint, men så hopper kæden af. De skal regne ud hvor meget man føler at man vejer på Mars. Det er en simpel forholdstalsregning mellem tyngdeaccelerationen på Mars og Jorden. Her spoles hurtigt henover den “vanskelige” beregning, programværten når at falde i søvn og snorke på de få sekunder udregningen tager. Det er simplethen pinligt. Det stinker af fordommen om at matematik er svært.

Forstil dig et Shoppingprogram, hvor værten tager til Sverige og køber ind. Alting føles dyrere, da den svenske krone er ligger i kurs 80. Værten falder i søvn mens der veksles valuta. Dernæst tager de på tilbudsjagt og finder et tag 3 betal for 2 tilbud. Igen overvældes værten af det uhyre vanskelige forholdstalsregnestykke og snorker voldsomt mens besparelsen regnes ud. Til sidst går han i koma da han skal regne ud for meget en 50% besparelse er.

DR3 må oppe sig, forsøget var underholdende og meget illustrativt men klipningen for videnskabsformidlingen kiksede totalt. Forsøget blev i øvrigt endnu mere spændende efter at tv-holdet var gået, da Peter Madsen fik fat i en letvægts veninde, som Heliumballonen kunne løfte fuldt ud. Hun kunne opleve vægtløshed og ikke “blot” være i stand til at hoppe 2 meter op i vejret.

De 2. klasser, der arbejdede med Andreas Mogensens rumrejse havde meget mod på at formidle vanskeligt stof uden et behov for at virke fordummende. Meget mere af den slags tak. Danmarks Radio kan også godt. Jeg mindes ikke et Store Nørd program hvor det ikke var ok, at det blev bare lidt svært. Forklaringer blev formidlet med entutiasme. Kom venligst tilbage til det niveau.

Ingen kommentarer »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress