Andreas Bach Aaen Innovation og Open Source

22. november, 2019

native IPv6

Filed under: Åbne standarder,netværk — andreas @ 1:27

Endelig langt om længe kunne det lade sig gøre at få leveret internet hvor IPv6 er med i pakken som standard. Jeg har valgt at få internet fra Hiper.dk hen over TDCs fibernet. for 20 år siden arbejde jeg hos Telebit i Århus. Her byggede vi verdens første kommercielle IPv6 router. Utroligt, at der skulle gå så mange år inden jeg fik mulighed for at få IPv6 derhjemme leveret som et standardprodukt. Det er også først og fremmest ISP’erne der har haltet bagefter. Når jeg kigger på hvor mange aktive connections, der er ud af vores hus, så er der stort set lige så mange på IPv6 som der er på IPv4. Dette er på trods af stort set ingen danske hjemmesider er tilgængelige på IPv6. Denne side er. Port 80 er heller ikke så populær længere. Det er klart port 443, der er mest populær. Så skiftet til et krypteret internet, det er gået langt hurtigere end skiftet laget under. Det vil ikke længere undre mig, at der kommer til at gå mindst 20 år endnu med IPv4. Der vil sikkert være enkelte lande, hvor det kommer til at gå hurtigere.

Det hjælper selv sagt, at Android telefonerne er dual stack, Cromebooks er dual stack. Windows 10 maskinerne er dual stack og mine mange Linux maskiner er dual stack. Samsung TV’et er dog ikke og de ældre embeddede systemer så som Linksys Squeezebox er heller ikke. Det ændrer dog ikke ved, at de store populære tjenester er tilgængelige på IPv6. Google, Youtube, Nexflix, … .

Der er stort set ingen danske medier, der er tilgængelige på IPv6 nettet. dr.dk, tv2.dk, jp.dk, pol.dk, eb.dk. Den eneste undtagelselse jeg har fundet er: information.dk. Selv ikke teknologiske sider så som ing.dk eller version2.dk er på IPv6 nettet.

Til min glædelige overraskelse, så er den gamle kending i test sammenhæng stadig i luften: www.kame.net. Hvis man tilgår den via IPv6, så ser man en animeret skildpade, mens man på IPv4 siden kun ser et statisk billede af skildpaden.

1 kommentar »

 1. Har lige opdaget at dr.dk – er kommet på ipv6. Så må vi se om andre også snart kommer med.

  P:\>nslookup dr.dk
  Server: ns1.emnet.dk
  Address: 217.198.208.66

  Non-authoritative answer:
  Name: dr.dk
  Addresses: 2a02:26f0:3b:2bc::3f46
  2a02:26f0:3b:2a2::3f46
  104.121.238.17

  Kommentar by Henrik — 20. november, 2021 @ 1:17

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress