Andreas Bach Aaen Innovation og Open Source

22. maj, 2008

ODF support i Microsoft Word

Filed under: Åbne standarder,IT-politik — andreas @ 0:14

Microsoft har netop offentliggjort, at de vil supportere ODF 1.1 i service pack 2 til Microsoft Office 2007. Den ventes dog først klar i første halvår af 2009. Interessant er det, at ODF både vil blive supporteret som import og export format med samt, at man kan sætte det op til at være det foretrukne format. Microsoft har dermed vist at de har mærket markedspresset. Hvis storkunderne forlanger ODF, ja så kan Microsoft selvfølgelig levere. Allerede til efteråret forventes OpenOffice.org version 3.0 færdig, der også vil kunne klare ODF og OOXML. Det bliver spændende at se disse to produkter kæmpe mod hinanden når de begge bliver modne nok til at kunne håndtere både deres eget favorit format samt den anden kontorapplikations favorit format.

Man kan selvfølgelig også indvende at Microsoft oplagt bør anderkende ISO som standardiseringsorganisation, og dermed understøtte de relevante standarder, der falder inden for Microsofts område. Nej hov, der er sørme to standarder for kontorprogrammer, nå øv også så må vi jo igang med at implementere dem begge. Heldigvis har vi koden allerede til de 6000 sider, nu mangler vi blot de sidste 600.

Set med danske øjne, så kan dette træk nemt betyde, at det bliver let for regeringen at fastholde to dokumentformater som standard. For allerede midt næste år så vil der jo blive konkurence på området. To uafhængige kontorpakker, der  kan håndtere begge formater.

Djævlen kommer nok til at ligge i detaljen. Microsoft Word opsat til at køre med ODF som foretrukket filformat holdt op imod en OpenOffice.org ogsp med ODF som foretrukket vil næppe fortolke ODF helt ens. Ej heller hvis de begge er indstillet til OOXML. Det skal nok bilve  lige så grum og grim en kamp som udviklingen af html-standarden.  Det kommer til at tage mange år og mange releases inden det konvergerer nok til at man blot kan tale om en naturlige vedligeholdelse af dobbeltstandarden.

2 Comments »

 1. Tillad mig at være lidt naiv: Det kan jo være at Microsoft vil stoppe med at lobby for brugen af OOXML i offentlige institutioner og myndigheder og sige “må bedste kontorpakke vinde”. Og så koncentrere sig om at være en god kontorpakke bedre. Ligeledes kan OpenOffice.org-udviklerne koncentere sig om at gøre deres program bedre. Der er jo ikke noget galt med konkurrence. Måske selv Venstre og Konservative vil tillade sig at lege liberale for en dag!

  Kommentar by Kenneth Geisshirt — 22. maj, 2008 @ 15:29

 2. @Kenneth:
  Ja jeg vil godt give dig ret i at det forekommer en kende naivt. Jeg kender ikke MS som dem, der frivilligt slipper kontrollen og lader markedet bestemme. Jeg har det lidt med MS som jeg har det med TDC; man skal endelig huske at læse det der står med småt, for /selvfølgelig/ er der indbygget en fælde. I det aktuelle tilfælde med MS Office vil jeg antage at der er tale om den traditionelle “Embrace, Extend, Extinguish”-tilgang til sagen. Den fremgangsmåde har været brugt før, og den er åbenbart effektiv! Det er så rørende enkelt:
  Man godtager en fremgangsmåde – alle er glade.
  Man tilføjer liiige en lillebitte smule nonstandard guf til fremgangsmåden – brugerne er glade.
  Man overtager markedet, fordi man jo er de eneste som supporterer ‘guffet’ – man er selv glad.

  Så jeg tror altså ikke hundeslagsmålet er ovre – det er nok nærmere lige startet.
  Hmmmm… Set fra et lidt mere filosofisk standpunkt skal det da blive spændende; vi har her et scenarie hvor det konkret drejer sig om to konkurrerende standarder, men i mere abstrakt forstand lige så meget drejer sig om community-driven development versus kommerciel udvikling. Begge parter har rigelige forsyninger af godt og tørt krudt, men blandingerne er forskellige – såvel som måden de bruges på.
  Som at være tilskuer til en boksekamp mellem en let og hurtig bokser og en tung, men stærk bokser.

  Jeg har reserveret en plads ikke langt fra ringside! Og jeg har osse valgt at tro på den lette og hurtige ODF-kæmper. Muligvis er den kommercielle kombattant stor og stærk, men det falder mig svært at se, hvordan de kan udnytte det. MS’s traditionelle midler er opkøb af interessante modspillere (frivilligt eller fjendtligt – ref. Yahoo, Stacker etc.), brute force, FUD og vendor-lock-in.
  Men et opensource ‘produkt’ er jo i store træk upåvirkeligt over for disse ting – det kan ikke købes, det kan ikke trues til at falde til patten og det kan ikke lockes ude fra markedet, da det skaber sit eget. Samtidig har det jo osse support og anskaffelsespris med sig – let’s face it; brugere tænker altså osse med tegnebogen, og som kommerciel spiller kan man ikke gennem længere tid forære sine produkter væk 🙂

  Ergo må vor tunge og stærke kombattant finde på noget nyt for at overliste sin agile modpart. Så han inviterer til samarbejde.

  Yeah right!

  Jeg mener altså at kunne regne ud hvor han gemmer knojernet: Samme sted som sidst!

  Embrace, extend, extinguish!

  NB: Skulle læseren være ubekendt med ovennævnte fænomen, kan man erhverve sig et godt grin ved at slå det op på wikipedia. Det’ nemlig ikk’ engang løwn…

  Kommentar by Martin Filtenborg — 4. juni, 2008 @ 8:02

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress