Andreas Bach Aaen Innovation og Open Source

12. juni, 2008

FOSS Aalborg – del 2 af 3

Filed under: linux,ophavsret — andreas @ 7:00

Martin von Haller GrønbækMartin von Haller Grønbæk fortalte om de juridiske aspekter ved reverse engineering. Ganske udemærket foredrag, men ikke lige noget nyt under solen for mig. Spørgsmålene fra salen ville jeg nok have svaret på på samme måde. Men det skyldet jo nok, at jeg i efteråret 2006 tog et kursus i ophavsret på Juridisk Institut, Århus Universitet. Så jeg har pløjet ophavsretsloven ganske grundig igennem, med samt holdt et foredrag for mine medstuderende om Open Source. Nøgleordet er for retten til reverse engineering er interoperabilitet. Et bossword, som en EU kommisærer Vivanne Reading også tager til sig. Hun har dog ikke teknikken helt på plads, når hun snakker om interoprabilitet og DRM i samme åndedrag. Så langt var Martin von Haller dog ikke rundt. Han fik dog nævnt, at fremtidens ophavsretslov nok ville komme til at indeholde flere forbrugerrettigheder end blot interoperabilitet. Jeg håber han får ret.
Knut YrvinKnut Yrvin havde jeg på forhånd intet forventet mig af. Oplæget var for fokuseret på at sælge Qt. Foredraget var ligeså. Så foredraget levede præcist op til mine forventninger. En ting kunne jeg dog tage med. Qt havde sin tekniske styrke ved at det ikke benyttede en rig API på hverken Linux, Microsoft Windows eller på Mac. Man havde valgt, at kode oven på meget simple primitiver i alle grafiske miljøer for derefter at efterligene de stilarter som Linux, Microsoft eller Apple desktoppen har. Hermed blev reverse engineering til noget man kunne klare med en lineal når man talte pixels. Hvis man i stedet havde satset på at være kompatibel med de forskellige frameworks, ja så ville man konstant være bagefter, da det vil være for tunge at reverse engineere til et passende niveau. Hermed en passende sammenkædning med Martin von Hallers foredrag.

Ole TangeOle Tange havde fået fornøjelsen til at give en introduktion til de væsentlige Open Source licenser. Jeg sprang det meste af foredraget over, da jeg selv kender området så godt, at jeg udemærket selv ville have kunnet holde foredraget. Oles lette stil fik dog lidt ping pong i gang med publikum og foredraget var dermed bestemt ikke malplaceret på FOSS Aalborg. Min fornemmelse er dog at langt flere end tidligere har ganske godt styr på licenserne, så hvor er det lige man mødes og holder udveksler erfaringer om de finere detaljer? Forskellen mellem GPLv2 og GPLv3, eller måske koblingen eller mangel på samme mellem de tekniske linkningsbegreb og ophavslovens “afledte værk”-begreb. Er binære closed source kernemoduler lovlige? Jeg vil mene at tiden er ved at være moden til at FOSS Aalborg eller Open Source Days kan rumme fortsætterforedrag i den genre.

Ingen kommentarer »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress