Andreas Bach Aaen Innovation og Open Source

3. november, 2019

Hul igennem til fibernet

Filed under: husbyggeri,småsnak — Tags: — andreas @ 23:13

Da vi byggede hus for 7 år siden fik vi lagt en del tomrør rundt så jeg selv kunne trække netkabler rundt i huset. De er stille og roligt kommet i brug. Mindst lige så vigtigt var det at vi fik et tømrør ud af huset og frem til skel. Hermed slipper vi for gravearbejde og gennemboring af huset når vi skulle vælge ny internet leverandør. For ikke at få tomrøret fyldt med vand og skidt, så har jeg haft det dækket til af bunden af en ½ liters sodavandsflaske. Det var dog klart, at den løsning ikke ville holde i længden, så jeg fandt et gadeskab tilpas billigt på nettet og satte dette op på egen grund lige med ryg til der hvor Stofa har deres gadeskab stående på kommunens grund.

Nu er TDC så i gang med at lægge fiber ind her i området. Et tilbud hvor man kunne få lagt fiber ind til 0 kr. igennem nærmeste husmur. Hos mig fik de i stedet lov til at lægge en sløjfe i mit gadeskab og bruge tomrøret ind i huset. Så slap begge parter for besværet med at bore, grave og gøre pænt igen bagefter.

Nu da jeg har skabet stående og det egenlig mest er tomt. Hvad kunne man så putte der i? En lille raspberry Pi fødet med PoE? Det er et udendørsmiljø, så valget af indpakning og stiktyper er bestemt ikke ligegyldigt. Muligheder er der i alt fald.

Indefor i teknikrummet sidder nu på væggen de tre forskellige internetopkoblinger vi har været i gennem med vores kun 7 år gamle hus. Nummer 2 fra højre: klassisk telefonistik med kobberledninger. Det kom aldrig til at kunne levere mere end 15/3 Mbit/s stabilt på ADSL. Der er for langt til centralen og kablet dertil er gravet over og splejset lidt for mange gange. Kort efter fik vi Stofa kabel TV over coaxialkabler. Her vi ganske stabilt 100/50 Mbit/s internet leveret via DOCSIS. Latenstiden er dog ikke imponerende. Efter et års tid så de endelig lyset og man kunne slippe for at få TV-pakker leveret og nøjes med kun at få internet via kablet. Flow-TV klares via en klassisk TV-antenne. Nu har vi så skiftet til de to bokse til venstre. Et fiber termineringspunkt, der er rent optisk og så en mediekonverter, der leverer internet via et gigabit ethernet interface. TDC har valgt at højeste hastighed er 1000/500 Mbit/s leveret på vlan 101. Det sidste kan give lidt udfordringer for mange routere, hvis man ikke lige er tilfreds med den router der typisk leveres med en forbindelse leveret hen over TDCs fibernet.

3 Comments »

  1. Hej Andreas

    Tak for svar.
    Jeg er ikke specielt it-kyndig, så måske forstår jeg det ikke helt.
    Jeg har også en tyverialarm uden eksternt opkald til alarmselskab. Den kommunikerer via en separat boks tilknyttet min varmepumpe via fælles sim-kort. Så kan jeg tænde og slukke tyverislarmen via SMS på samme måde som varmepumpen.
    Mit spørgsmål er så om tyverialarmen har noget at gøre med medieboksen? Det der også forvirrer mig, er at der står “alarm” på medieboksen. Betyder det tyverialarmen, eller er det noget helt andet, som ikke har noget at gøre med tyverialarmen? Der står også “data” på medieboksen. Hvad bruges det til?
    Ser frem til dit svar.

    Hilsen
    Jørgen

    Kommentar by Jørgen — 10. december, 2021 @ 11:33

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress